Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok „doni menetgyakorlata”

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy és Igler Attila tartalékos főtörzsőrmester | Fotó: Katona Péter tartalékos főtőrzsőrmester |  2022. február 10. 11:06

A doni áttörés 79. évfordulójának alkalmából az MH 6. Területvédelmi Ezred 19. Területvédelmi Zászlóalj, Soproni Járási Századának katonái idén is menetgyakorlatot tartottak a Don-kanyarnál egykor harcolt elődeik előtt tisztelegve.

kep1

A megemlékezés a sopronbánfalvai Hősi Temetőben koszorúzással és a díszparancs felolvasásával kezdődött, melyet Németh Csaba tartalékos őrmester hirdetett ki. A menet a Soproni-hegységben folytatódott, amely során érintették a világhírű kora vaskori és kelta erődítést, valamint a Várhelyet, ahol Fábián Tibor tartalékos szakaszvezető tartott előadást a térség történelméről. Innen Ágfalva települést érintve az országhatáron található Ferenc-barlangot vették célba, ahol – a nyugvókörlet kialakítása után – az éjszakát töltötték.

kep4

Másnap várt rájuk a menet második szakasza, ami a határvonal követésével – Fertőrákos községet is érintve – Balfon ért véget. Itt Németh Csaba tartalékos százados, a soproni területvédelmi század parancsnoka köszöntötte a résztvevő tartalékosokat.

A tábori menetfelszerelésben megtett táv ötven kilométer volt.