Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékosok és táborok

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2024. augusztus 17. 8:00

A területvédelmi tartalékos katonák a nyáron számos gyerektáborban adtak ízelítőt a honvédek mindennapjaiból. Nem csupán olyan játékosan katonás foglalkozásokkal, mint például az imitált kézigránát-dobás, az alapvető túlélési ismeretek vagy a képzeletbeli lőszeresláda-cipelés, hanem szóban és szavak nélküli példamutatással is átadva a gyerekeknek a katonalét legfontosabb ismérveit, erényeit.

20240816vinyetabor (2)

Nem volt ez másképp Vinye településén sem, ahol az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred vitéz Szalontai Ferenc 19. Területvédelmi Zászlóalj katonái a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Gyermekvédelmi Intézet táborában tartottak pályaorientációs napot augusztus 16-án. A bevezetőben említett foglalkozásokon túl mindennél jobban árulkodik a nap hangulatáról az a tény, hogy amikor odaértünk, a tartalékosok épp a bajtársiasságról meséltek a gyerekeknek – miközben egyébként a csomózás rejtelmeibe avatták be őket. Mint mondták: a különböző rendfokozatoknál sokkal fontosabb, hogy a katonák bármilyen körülmények között kiállnak egymásért. Ezt a segítségnyújtást, a bajtársiasságot imitálja különben a lőszeresláda-cipelés is: azért kell a képzeletbeli utánpótlást a bóják között futva minél gyorsabban eljuttatni a célba, mert a bajtársnak úgymond „elfogyott a lőszere és segítségre van szüksége.”

20240816vinyetabor (11)

„Nagyon sok táborba hívtak minket nyáron és a fiatalok mindenhol nagyon élvezték a különböző foglalkozásokat. Testközelből tapasztaljuk és tapasztaltuk, hogy a gyerekek mennyire örülnek nekünk; a felnőttek, a táborok szervezői pedig egyre jobban ismerik azokat a lehetőségeket, amiket a haderő biztosítani tud számukra. A fiatalok egyébként nagyon katonásak és egyre több katonai ismerettel rendelkeznek. Itt például azonnal megmondták, hogy főhadnagy vagyok…” – összegezte a nyári táborok eddigi tapasztalatait Ekker Balázs – mint azt a gyerekek pontosan tudták – főhadnagy, beosztott tiszt.

Mivel pedig az iskolakezdésig van még hátra két hét, a tartalékos katonáknak köszönhetően az ifjak addig még több honvédelmi ismeretre tesznek szert. Balra át, oszolj, táborozást folytasd!