Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeljen a Magyar Honvédséggel!

Szöveg: honvedelem.hu/ MTI | Fotó: Rácz Tünde, Szováthy Kinga |  2024. augusztus 17. 9:00

Színpompás programokkal várja az ünneplőket a Magyar Honvédség augusztus 20-a alkalmából a fővárosban. Vasárnaptól a Városligetben a hadsereg mindennapjaiba tekinthetnek be az érdeklődők, a nemzeti ünnepen pedig a Kossuth téren a tisztavatásra, majd a Duna feletti légi parádéra vár mindenkit a Magyar Honvédség.

zaszlo

A Városligetbe látogatók augusztus 18-tól, vasárnaptól kezdve három napon keresztül ismerkedhetnek a modern hadsereg mindennapjaival, a katonák életével, a honvédség legújabb haditechnikai eszközeivel és harci járműveivel.

Betekinthetnek a különböző alakulatok munkájába, megismerhetik például a felderítők, a tűzszerészek, a különleges műveleti katonák nem mindennapi hivatását – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Szent_Istvan_napi_rendezvenysorozat_Varosliget_social_20230819_09

A Kós Károly sétányon és a mellette elhelyezkedő füves területen egyebek között Lynx harcjárműveket, Leopard 2A7HU harckocsit, PzH2000 önjáró löveget és Gidrán többcélú páncélozott harcjárművet állítanak ki.

A gyermekek számára is számos lehetőséget kínálnak a kiállítók, több alakulat készül programokkal a legkisebbektől kezdve a nagyobbakig. Kipróbálhatják magukat az akadálypályán, megoldhatnak játékos feladatokat, és szimulátoron keresztül a nagyobb gyermekek betekinthetnek a repülővezetés egyes részeibe, rejtelmeibe.

Szent_Istvan_napi_rendezvenysorozat_Varosliget_social_20230819_13

A tájékoztatás szerint a programokban nemcsak statikus, hanem dinamikus elemek is megjelennek. A tartalékos katonák közelharc bemutatót tartanak vasárnap délután, 14 és 17 órától. A Különleges Díszelgő Csoport és a Sportszázad katonái ugyancsak látványos bemutatókkal készülnek az ünnepre. Az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar térzenét ad hétfőn: a zenekar vonul a Kós Károly sétányon és zenél Vajdahunyad várának udvarán 10 órakor, 14 órakor és 16 órakor is.

w2024.08.16.legibemutatogyakorlas budapst.rt (6)

A közleményben kiemelték, hogy a katonai légi parádé kedd délelőtt nyújt felejthetetlen kikapcsolódást a fővárosban ünneplők számára. Az érdeklődők a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás és tisztavatás után 9 óra és 10 óra között a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon katonai repülőgép- és helikopter-kötelékek díszelgő áthúzásait, valamint egyéni bemutatókat láthatnak.

Kapcsolódó cikkek
w2024.08.16.legibemutatogyakorlas budapst.rt_index

Főpróba a Duna felett

2024. augusztus 16. 16:00