Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavasszal ismét fokozódnak a harcok Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 9. 18:19

A tavasz beköszöntével nagy valószínűséggel ismét felerősödnek a harcok Afganisztánban, mivel a tálib felkelők várhatóan megpróbálnak majd visszatérni azokra a területekre, amelyekről a nemzetközi erők az utóbbi hónapokban elűzték őket – vetítette előre David Petraeus tábornok egy szerdán közölt interjúban.

A nemzetközi erők afganisztáni főparancsnoka a NATO TV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szélsőségesek szemmel láthatólag veszítettek lendületükből, amivel ők is tisztában vannak, de azzal is, hogy hamarosan „vissza kell vágniuk".
„Jelentős sikereket értünk el a szélsőségesek biztonságos menedékhelyeinek felszámolásában" – mutatott rá Petraeus. A tábornok kifejtette, hogy titkosszolgálati jelentések szerint a tálib vezetőket aggasztja a kialakult helyzet, és mint mondta, „súrlódás és viszálykodás" van a szélsőséges harcosok és feletteseik között.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a tálibok a klasszikus gerillastratégiához híven egyszerűen csak meghátráltak a nyomasztó nemzetközi haderő láttán, és szétszóródtak az ország különböző, számukra nagyobb biztonságot nyújtó területein.

A közép-ázsiai országban a téli hónapokban általában enyhülnek a harcok, mivel a felkelők ilyenkor visszahúzódnak rejtekhelyeikre, s igyekeznek erőt gyűjteni.

Tavaly a nemzetközi csapaterősítések nyomán 150 ezerre duzzadt az Afganisztánban állomásozó külföldi katonák létszáma. A NATO és Hamid Karzai afgán elnök egyaránt bízik benne, hogy a jövő év őszére az afgán biztonsági erők több mint 300 ezer tagot fognak számlálni, és fel tudják venni a harcot az addigra már remélhetőleg megfogyatkozott számú felkelővel.

1595913940