Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tavaszköszöntő hangverseny Szentendrén

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. március 3. 8:23

Amíg mások szalmabábu-égetéssel vagy busójárással űzik el a telet, az MH KKB katonazenekara tavaszcsalogató hangversennyel próbálja befolyásolni az időjárást. Nem egész egy év alatt harmadik alkalommal adott a zenekar koncertet, melynek szünetében a „Magyar katonazenekar története” című kiállítást is megtekintette a nagyszámú hallgatóság.

A közönség jelentős hányada a város civil lakosaiból állt, bizonyítva azt, hogy a kiképző bázis szilárdan beépült Szentendre kulturális és társadalmi életébe.
A színvonalas hangverseny első részében klasszikus művek hangzottak el. Különösen nagy sikert aratott Liszt Ferenc XIV. Magyar Rapszódiája, illetve Johannes Brahms –tól a II. Magyar tánc, Dalmadi Zoltán százados, zenekarvezető vezényletével. Nagy Viktor őrmester szaxofonon játszotta G. F. Handel-től a „Largo" című darabot.

A hangszereket, korabeli plakátokat és más dokumentumokat magába foglaló kiállítás megnyitóján a karnagy ismertette a magyar katonazene történetének fontosabb állomásait. „Amikor megjelentek az első nagyobb létszámú hadseregek, szükségessé vált kialakítani egy olyan zenei jelrendszert, amellyel irányítani lehetett a haderők mozgását, taktikáját.

A katonazene nagy változását a XVII. század hozta meg,

1595873745
amikor az európai hadseregek szervezett haderőként kaszárnyákban éltek, megjelentek az első katonazenekarok is. 1889-ben az önálló magyar honvédségben a katonazenekarok már saját önálló arculatú zenekarokká váltak, és előtérbe került a nemzeti kultúra és a magyar zene hagyományainak művelése.

E korszak volt a katonazene fénykora."- tudtuk meg Dalmadi századostól.
A szünet utáni második részben a színpad átalakult, Rixer Krisztián főhadnagyé volt a főszerep, aki amellett, hogy megcsillogtatta énektudását, átvette a vezénylést is. Elénekelt két Frank Sinatra számot, az All of me-t és a My way-t, valamint Richard House: Theme from New York, New York című művét. Hallhattunk harsona-szólót Kubus László őrmestertől, valamint klarinét-szólót Mile Ferenc őrmestertől.

A nagy sikerre való tekintettel a zenekar két ráadás-számot is előadott.
A közönség tetszésnyilvánítása, a zenekar iránt megnyilvánult szeretete azt igazolja, hogy napjainkban is nagy szükség van a katonazenészek munkájára, koncertjeik értékes kulturális élményt nyújtanak. Képviselik és népszerűsítik a magyar katonai élet hagyományait és értékeit, amellett, hogy a hadsereg és az ország szolgálatában állnak.
A rendezvényen részt vett Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere is.