Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra házának alapköve

Szöveg: Varga Erika |  2008. március 3. 9:05

Afganisztánban a hírek és információk legfőbb forrása a rádió. Mindez több tényezőnek köszönhető. Egyrészt annak, hogy a tálib rendszer a sajtótermékek nyomtatását teljes egészében felszámolta, másrészt igen kevesen tudnak írni-olvasni, harmadrészt a televíziózás gazdasági finanszírozhatatlansága, s negyedrészt az ország alacsony infrastrukturális színvonala.

2002. áprilisában elfogadásra került egy a sajtószabadságról szóló törvényjavaslat, amely véget vetett az évek óta tartó cenzúrának és szabad véleménynyilvánítás tilalmának. Ennek azonban voltak hátrányai is, többek között nehézkes a regisztrációs és engedélyeztetési rendszer, a média-tulajd

1595873746
onosoknak a kormányzattól kell működési engedélyt kérniük, illetőleg csak afganisztáni állampolgárok nyomtathatnak kiadványokat.

Mindezek figyelembe vételével elmondható, hogy nincs könnyű helyzetben a média Afganisztánban. Az ország fejlődését azonban nagyban elősegítené a megfelelő tájékoztatás és információáramlás. Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport, Baghlan tartomány fővárosában Pol-e Khumriban egy Média Központ építésével járul hozzá e terület megújulásához.

Kizárólag erre az ünnepségre érkezett Kabulból Mohammad Zaher Ghauss, információs és kulturális miniszterhelyettes, aki elmondta:

„Nagy mérföldkő ez a tartomány kulturális életében. Véleményem szerint a fejlődés egyik tartó oszlopa a média, ami hozzájárul az ország felvirágoztatásához, hiszen a gyors és pontos tájékoztatás hozzájárul az előrehaladáshoz."

Rózsa Tibor ezredes, kontingensparancsnok mielőtt jelképesen letette volna a kultúra házának alapkövét, azt mondta:

„Örülök, hogy segíthetünk abban, hogy otthont adunk a média számára. A PRT eddig is kiemelten kezelte mind az elektronikus, mind a nyomtatott sajtó sorsát. A félév alatt több rádióval kötöttünk szerződést és különféle eszközökkel segítettük a munkájukat. Rajtuk keresztül tudtuk eljuttatni tevékenységünk lényegét, üzeneteinket és elért eredményeinket a helyi lakosok számára. Fontosnak tartom, hogy az afgán emberek megfelelő tájékoztatásban részesüljenek, és a hírek eljussanak a tartomány legkisebb falujába is."