Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltók hűtötték a gránátot

Szöveg: Szűcs László |  2008. március 3. 10:16

A kilencedik héten, azaz február 25-e és március 2-a között 52 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: összesen hét esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Még február 25-én, a Komárom-Esztergom megyei Esztergomból, a Dobogókői úton lévő iskolából érkezett a bejelentés, hogy az intézmény területén egy aknát találtak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik őrmester vezetésével – megállapította, hogy a földből előkerült rozsdás vasdarab nem robbanó szerkezet.

Ugyanezen a napon a Pest megyei Vecsésre is ki kellett vonulnia Kiss őrmester csapatának. A Jókai utca végén ugyanis kigyulladt az avar, s a tűzoltók oltás közben egy világháborús lövedékre bukkantak. A lánglovagok a veszélyes szerkezetet a tűzszerészek kiérkezéséig folyamatosan hűtötték, nehogy felrobbanjon. A katonák megállapították, hogy egy 82 milliméteres aknagránát került elő, amelyet a helyszínen megsemmisítettek.

Február 28-án Győrbe, a volt orosz laktanyába siettek a honvédség tűzszerészei. Itt ugyanis több, világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetette járőr hat darab különböző űrméretű, szovjet gyártmányú légvédelmi repeszlövedékre, és légvédelmi repeszgránátra bukkant a helyszínen. Emellett egy kilogramm, gyújtószerkezet maradvány is előkerült. A veszélyes szerkezeteket a járőr a kijelölt helyen megsemmisítette.

Február 29-én Miskolcról érkezezett a bejelentés. Az épülő barkácsáruháznál ugyanis egy világháborús szerkezetet fordítottak ki a földből. Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsnok megállapította, hogy egy M13-as típusú rakéta félbe törött harci részét találták meg. A rakétát a tűzszerészek a közelben megsemmisítették.