Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távozik az amerikai hadsereg közel-keleti főparancsnoka

Szöveg: honvedelem.hu / MR |  2008. március 13. 6:34

Lemondott tisztségéről az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti főparancsnoka. William Fallon admirális korengedményes nyugdíjazását kérte az amerikai védelmi minisztertől.

Nyugdíjazását kérte William Fallon tábornok, az Egyesült Államok közel-keleti főparancsnokságának vezetője, aki egyúttal az iraki és az afganisztáni háborúkban harcoló amerikai csapatok főparancsnoka is.
A lemondás közvetlen előzménye az, hogy az Esquire című magazinban cikk jelent meg arról, hogy az admirális nem ért egyet a kormányzat Iránnal kapcsolatos politikájával, és ellenzi az erő alkalmazását Irán ellen az atomprogramja ürügyén.

Mind a 63 éves admirális, mind Robert Gates védelmi miniszter cáfolta, hogy az iráni politikát illető nézetkülönbségek miatt került sor e lemondásra. De az admirális talányosan úgy fogalmazott: a visszavonulás oka a zavarba ejtő helyzet és az, hogy a közvélemény különbségeket érzékel az ő és a kormányzat politikai nézeteiben.

Az Esquire cikkében egyébként úgy fogalmaztak, hogy Fallon admirális a legkeményebb ember a Bush-adminisztráció és az Irán elleni háború között. Vagyis William Fallon minden erejével ellenzett egy esetleges katonai akciót a perzsa állam ellen.

Gates védelmi miniszter – Fallon lemondásának elfogadásakor – fontosnak tartotta elmondani, hogy az újságcikk sugalmazása – mármint az, hogy az Egyesült Államok katonai akcióra készülne Irán ellen – abszolút alaptalan.

CímkékAfganisztán