Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távozik tisztségéből a német védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 17. 16:57

Christine Lambrecht német védelmi miniszter január 16-ai, hétfői közleményében azzal indokolta lemondását, hogy a személyére irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről (Bundeswehr) és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről.

Sajtóértesülések révén napok óta közismert, hogy a szociáldemokrata (SPD) politikus rövidesen lemond. Az viszont nem ismert, hogy ki lehet az utódja. Olaf Scholz kancellárnak ismét egy nőt kell jelölnie, ha be akarja tartani azt az ígéretét, hogy kormányában mindig egyenlő a nő-férfi arány, vagy egy nagyobb szabású átalakítást kell elvégeznie. Tovább nehezítheti a kiválasztást, hogy a szövetségi kormányt alkotó pártok - SPD, Zöldek, liberálisok (FDP) - megegyezése alapján a védelmi tárcát szociáldemokrata politikus vezeti. Egy nagyobb átalakítással ez a feltétel is módosítható.

A Bundeswehrt az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban, mindenkori vezetője gyakran kerül bírálatok kereszttüzébe. Christine Lambrecht viszont nem védelmi ügyekre szakosodott politikus, és köztudott, hogy a végéhez közeledő karrierjét nem védelmi miniszterként tervezte lezárni, hanem a belügyminisztériumot választotta volna. Így azért is sok bírálatot kapott, hogy nem a kellő lendülettel és nem a megfelelő szaktudással igyekszik előmozdítani a német haderő reformját.