Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulójára

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2023. január 17. 19:17

„A Doni hősök kalendáriuma – Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából” címmel jelentetett meg kiadványt a budapesti Heraldika Kiadó. A számos archív felvétellel gazdagon illusztrált kötet bemutatóját – amely a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésében valósult meg – január 17-én, kedden tartották meg a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban.

RT1_9066

„A Doni hősök kalendáriuma – Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából” címmel jelentetett meg átfogó, impozáns katonai kiadványt a budapesti Heraldika Kiadó. A Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese által írt és szerkesztett, archív felvételekkel gazdagon illusztrált kötetet Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, Schmitt Pál volt köztársasági elnök házastársa méltatta. A rendezvényen elhangzott: 1943. január 12-én, tehát nyolcvan évvel ezelőtt a szovjet Vörös Hadsereg harci felderítésnek indult, később azonban jelentős győzelemnek bizonyult támadással katasztrofális vereséget mért a 2. magyar királyi hadseregre a Voronyezs körzetében vívott harcok során.

Schmittné Makray Katalin beszédében Maruzs Roland alezredes kötetét „újabb nagyszerű, hiánypótló műként” mutatta be, amely azon magyar katonáknak állít emléket, akik a magyar királyi 2. honvéd hadsereg állományában harcoltak 1942-43-ban, a doni hadműveleti területen. Beszédében a doni katasztrófa hőseit – kilencvenhárom honvédkatona élettörténetén keresztül – megrajzoló „Doni hősök kalendáriuma – Emlékkönyv a doni áttörés 80. évfordulója alkalmából” című kötet megjelenése kapcsán a korábbi államfő házastársa úgy fogalmazott: a katonai kiadványok nem számítanak gyakori olvasmánynak, mégis rendkívül fontosak.

„Azokkal a gondolatokkal köszönöm meg figyelmüket, amelyeket az utolsó találkozásunk alkalmával mondtam, hiszen nőként, anyaként, nagymamaként nem mondhatok mást, csak azt, hogy: legyen béke, béke és béke!” – zárta felszólalását Schmittné Makray Katalin.

RT1_9273

Illésfalvi Péter hadtörténész, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy Maruzs Roland alezredes kötete „nem túl vastag, de annál becsesebb tartalommal bír”, a „kutatótársaként” jellemzett íróról szólva pedig arról beszélt, hogy a szerző „eltökélt szándéka, hogy a maga módján a tudomány eszközeivel visszaadja a magyar honvédek becsületét.” Hozzátette: a kötet azokról a katonákról szól, akikről a második világháború utáni kommunista-szocialista szférában „nem lehetett tisztességes módon megemlékezni, sőt, jóformán a nevüket is tilos volt kiejteni, maximum csak olyan szövegkörnyezetben, miszerint elátkozott, fasiszta hadsereg katonái voltak.” A történész szerint a 2. honvéd hadsereg egykori katonái – akiket a kisantant elnevezésű, 1921-1938 között fennálló katonai és politikai szövetség haderőivel szembeni bevetésre, nem a részben az akkori világ legjobban felszerelt és legjobban kiképzett haderejének számító Vörös Hadsereg elleni harcokra készítettek fel – valóban megérdemlik a megemlékezést, de egyoldalú a történelmi emlékezet szemlélete: a másodjára felállított 2. honvéd hadseregről, amelyet az Erdély-hadműveletben vetettek be, ugyanúgy ritkán esik szó, mint akár az 1944-45-ben a magyar határokat védő 1. honvéd hadseregről.

RT1_9166

Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese a kötet megírása kapcsán felidézte: 2011-ben járt először a Don partján, azóta több alkalommal visszatért az Oroszország egyik legnagyobb folyójának partján elszenvedett magyar hadtörténeti katasztrófa helyszínére. „Hazaszeretet, helytállás és bajtársiasság” – ez a három szó jut eszébe a 2. magyar hadsereg hiányos felszereléssel, gyenge fegyverzettel harcoló doni katonáiról, akik véleménye szerint minden tőlük telhetőt megtettek 1942 második felében és 1943 januárjában.

RT1_9250

A romániai Kovászna megyében található Barótról származó Demeter László, a budapesti Heraldika Kiadó és a baróti Tortoma Kiadó vezetője a könyvkiadó képviseletében elmondta: rendkívüli örömmel adta ki a kötetet, a katonai kiadvány ismeretterjesztő jellege mellett már csak azért is, mert gyermek- és ifjúkora óta foglalkoztatta és fontosnak tartja a történelmi ismeretközlést, történelmi igazságszolgáltatást.

RT1_9266

A rendezvényen Vári-Kovács Péter színművész részleteket olvasott fel a kötetből. A doni áttörés évfordulója alkalmából megjelent kiadvány bemutatóján – mások mellett – részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Hende Csaba és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselők, Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki annak a Rakovszky György vezérőrnagynak az unokája, aki a III. hadtest parancsnokaként részt vett a doni hadműveletekben.