Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán rossz néven veszi a fenyegetéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 25. 9:00

Tartózkodjon az újabb szankciókkal való fenyegetésektől az Egyesült Államok, ha tárgyalni akar Iránnal atomprogramjáról – hangoztatta Hásemi Rafszandzsáni egykori iráni elnök. A Szakértők Tanácsa vezetője arra reagált, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt mondta: készek tárgyalni Iránnal, de Teherán-ellenes szankciókat készítenek elő.

A 86 muzulmán vallási vezetőből álló Szakértők Tanácsának feladata, hogy ellenőrizze az ország legfőbb vallási és politikai
vezetőjének tevékenységét, és adott esetben leváltsa, illetve újat válasszon helyette. A legfőbb vezető jelenleg Ali Hamenei ajatolláh.

“Mit várhatunk egy ilyen kijelentést követően" – kérdezte a volt államfő. “Jobb lenne, ha nem ismétlődne meg ez a kijelentés, hogy ne zavarja azt a légkört, amely jelenleg Iránban a tárgyalásokat övezi" – tette hozzá.

Az Egyesült Államok “nagyon kemény büntetőintézkedéseket" fog bevezetni Irán ellen, ha Washington jelenlegi, a tárgyalások lehetőségét kereső megközelítése kudarcot vall – jelentette ki Hillary Clinton külügyminiszter szerdán a kongresszusban.

Az Obama-kormány kettős nyomvonalon halad iráni stratégiájában – fejtette ki a képviselőház külügyi bizottságában azon kérdés kapcsán, mi történik, ha a Washington által szorgalmazott párbeszéddel nem sikerül megfékezni Teherán nukleáris törekvéseit.

Teherán még ugyancsak szerdán kedvezően nyilatkozott a nagyhatalmaknak arra a felhívására, hogy térjen vissza az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalásokhoz.

Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei azt gyanítják, hogy polgári célzatú nukleáris programja örvén Irán atomfegyvert készül előállítani. Teheránban tagadják, hogy az atomprogram az áramtermelésen kívül mást is szolgálna, az ENSZ azonban szankciókat vezetett be Irán ellen, mivel nem volt hajlandó felfüggeszteni kifogásolt nukleáris tevékenységét és meggátolta a kivizsgálására hivatott ENSZ-ellenőrzéseket.

CímkékENSZvizsga