Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherautókra épített rakétavető rendszer

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 25. 12:37

A kisebb, tehergépkocsira épített MLRS (HIMARS) rakétavető rendszer igen nagy népszerűségre tett szert az amerikai hadsereg (U.S. Army) alakulatainál.

A hadsereg összesen 26 darab ilyen kit-et vásárol, mellyel többek között hét darab, az amerikai tengerészgyalogság szolgálatában álló HIMARS-ot (könnyű kerekes járművön kialakított változat) is felszerelnek. A kit darabonkénti ára 458.000 dollár, és közel egy tonnával növeli meg a 15 tonnás jármű súlyát.

A tehergépkocsikon számos további módosítást is végrehajtanak, melyek fő célja a személyzet biztonságának növelése, például egy-egy útszéli bombára való ráfutás során.

A könnyített változatú HIMARS már csak egy rakétatartályt használ, szemben az MLRS két rakétatartályával, méreteit és súlyát tekintve pedig belefér egy C-130-as szállítógépbe. A több mint 300 kilogrammos, irányított GMLRS (guided multiple launch rocket system) rakéta hatótávolsága 70 kilométer, célpontját pedig méteres pontossággal éri el, köszönhetően a GPS-nek. Az elmúlt évben az amerikai hadsereg is tesztelte a GMLRS rakétát, mely igen kedvező eredménnyel zárult. Ennek köszönhetően egy HIMARS nagy területeket képes tűz alatt tartani, tehát Afganisztánban is kiváló szolgálatot nyújthat. Veszélyeztetett területeken azonban szükség volt a három főnyi személyzet fokozottabb védelmére, pontosan ezért döntött a U.S. Army a kiegészítő védelmi kit megvásárlása mellett.

Az első HIMARS járművek öt évvel ezelőtt debütáltak az amerikai harci egységeknél. A 900 darab HIMARS nagy részét a U.S. Army használja, a maradékot pedig a tengerészgyalogosok. A hadsereg 100.000 darab GMLRS rakétát vásárolt, melyeket nagy sikerrel használtak Irakban és Afganisztánban is. A népszerű irányított változat kiszorította a korábbi, nem irányított elődjét, hiszen egy GMLRS rakéta pontossága révén felveszi a versenyt 12 darab korábbi MLRS rakétával.