Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Telepesek támadtak egy izraeli katonai támaszpontra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 14. 18:31

Mintegy ötven zsidó telepes támadta meg az izraeli hadsereg egyik észak-ciszjordániai katonai támaszpontját december 13-án, keddre virradóra, a szélsőségesek tüzet gyújtottak, járművekben tettek kárt, és kővel dobálták meg az egyik tisztet.

A rendbontókat szétoszlatták, és kettejüket őrizetbe vették – mondta el Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő. Benjámin Netanjahu miniszterelnök elítélte a történteket, és felszólított, hogy „agresszívan lépjenek fel azok ellen, akik izraeli katonákra és parancsnokaikra támadnak".

A zsidó szélsőségesek tettét a telepesek vezetői is elítélték. Dani Dajan, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsa (JESA) nevű nagy ciszjordániai zsidó telepesszövetség elnöke arra kérte a felelősöket, hogy adják fel magukat, ha pedig nem teszik, akkor számoljanak vele, hogy őrizetbe veszik és bíróság elé állítják őket.

Az Ynet hírportál szerint az érintettek az engedély nélkül felhúzott telepeken élők kilakoltatása ellen próbáltak tiltakozni. „Ez az ára" jelszóval szélsőséges zsidók korábban is gyakran támadtak olyan épületekre, amelyek palesztin vagy izraeli katonai tulajdonban álltak, így juttatva kifejezésre, hogy nem értenek egyet az izraeli kormánypolitikával.

Órákkal korábban telepesek egy másik csoportja behatolt egy zárt katonai övezetbe Ciszjordánia Jordániával határos részén. Az izraeli biztonsági erők mind a 17 érintettet elfogták. Ciszjordániában a 2,5 millió palesztin mellett körülbelül 300 ezer zsidó telepes él.