Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozott a Honvéd Palotaőrség

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. december 14. 18:57

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke december 14-én, szerdán megtekintette az MH Támogató Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység és a Honvéd Palotaőrség bemutatóját. A Petőfi-laktanyában megtartott eseményen részt vett – többek között – Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegédje, Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka és Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője.

Kun Szabó István dandártábornok köszöntője után Kiss Ferenc alezredes, a Honvéd Palotaőrség parancsnoka tett jelentést a Honvéd Vezérkar főnökének. Az alezredes röviden szólt a történelmi hagyományokról, a szervezeti felépítésről, a felszerelésről, a fegyverzetről, a felkészítésről, valamint a feladatokról. Elhangzott: a 75 fős Honvéd Palotaőrség 2012. január 7-től veszi át a Köztársasági Elnöki Hivatal protokolláris őrzését.

1595928908
A „Vitézséggel és hűséggel!" jelmondatú palotaőrök feladata lesz a budai várban a köztársasági elnöki zászló fel- és levonása, valamint a díszőrség ellátása a Sándor-palota déli és nyugati kapujánál. A katonák emellett díszőr- és díszjárőr-szolgálatot is ellátnak. A 2–2 díszőr egy órán keresztül teljesít szolgálatot, majd dobszóval kísért őrségváltás következik. Naponta a 12 órai váltás után mintegy 10 perces fegyveres alaki bemutatóra kerül sor a Szent György téren.

Fegyverük az 1895M Mannlicher ismétlőkarabély lesz nikkelezett szuronnyal ellátva, míg a parancsnokok és a felvezetők 1861M gyalogsági szablyát viselnek.

A palotaőrök a díszelgésre kialakított „Tihany" típusú díszelgő egyenruha csizmás változatát viselik majd. Az egyenruhán a köztársasági elnöki kiscímer jelzi a katonák hovatartozását.

Ami pedig a látványt illeti: a Honvéd Palotaőrség fegyvernemi színe a palackzöld lesz, így a Honvéd Koronaőrség piros színű, illetve a Honvéd Díszzászlóalj fehér ékítményeivel együtt a nemzeti színeink köszönnek majd vissza.

1595928909
Kiss alezredes ismertette a november elejétől zajló felkészülés eddigi menetét. Elmondta, hogy a felkészülés során kiemelt figyelmet fordítottak nemcsak az alaki és a díszelgő kiképzésre, hanem a katonai testnevelésre is, hiszen a palotaőrök nem mindennapi igénybevételnek lesznek kitéve.

A gyakorlati bemutató során Kiss Ferenc alezredes, a Honvéd Palotaőrség parancsnoka kommentálta katonái ünnepélyes zászlófelvonását, a palotaőrök felállítását, mozgását, váltását, valamint fegyveres alakiját. Ezután Ádám Barnabás ezredes irányításával a díszegység katonái adtak ízelítőt a január 7-re tervezett Szent György téri események alaki fogásaiból. A bemutatót, az államfő nevében Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője köszönte meg.

A vezérkarfőnök véleménye szerint eredményes volt a palotaőrök felkészülése. Mint Benkő Tibor vezérezredes elmondta: ugyanakkor szükséges még néhány apróbb változtatás. 

Elismerően szólt a hallottakról, látottakról Szegő László dandártábornok, a köztársasági elnök főhadsegédje is.

Fotó: Tóth László

További képeinkért kattintson galériánkra!