Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Téli gyakorlaton a vegyivédelmiek

Szöveg: Bányai-Fehér Karola százados és Vadas László hadnagy | Fotó: Bányai-Fehér Karola százados |  2022. március 3. 7:16

Többhetes, komplex gyakorlaton vettek részt február közepétől az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái laktanyai körülmények között és a táborfalvai gyakorlótéren. A „Bíbor Kristály 2022” elnevezésű gyakorlaton a szakfeladatokban bővelkedő foglalkozássorozat és a hideg időjárás is próbára tette a katonákat.

DSCN2509

Az ABV- (atom, biológiai és vegyi) védelem ugyanis időjárásfüggő, csakúgy, mint az ilyen fegyverek, szennyeződések kimutatása. Téli körülmények között tehát más eljárásokat kell alkalmazniuk a katonáknak. Ezen felül természetesen a mentesítést is befolyásolja a zord időjárás: ilyenkor nagyon fontos a fagymegelőzés a feladat eredményes végrehajtásához. Ezeket készség szintre kell fejleszteni.

Az ilyenkor „szokásos” mentesítő állomás telepítése, valamint a személyi és technika mentesítés végrehajtása mellett harcászati körülmények közötti mintavételi eljárások begyakorlására is sor került.

DSCN2470

Ám ezen a gyakorlaton nem csak speciális vegyivédelmi feladatok voltak: a foglalkozás keretében a vegyivédelmi katonák különböző, az ABV felderítéssel kapcsolatos ismereteket sajátítottak el az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred három vendégelőadójának közreműködésével. A gyakorlatra való felkészülés részeként egy teljes héten át dolgoztak együtt az oktatók a zászlóalj állományával: az általános felderítői, fegyverkezelési, harcászati és elsősegélynyújtási ismereteiket mélyítették el, illetve frissítették fel.

A felkészülési hetet követően Táborfalván folytatták a képzést több napon keresztül. A gyakorlat során a fegyverkezelést és a terepen való mozgásmódokat vették át, színesítve különböző akadályok, terepelemek között a tűz és mozgás kombinálásával egyénileg, tűzpárokban, majd tűzcsoport szintjén. Sor került továbbá közúti-, és harcászati oszlopmenetben történt balesetre való reagálás és ellenséges terepen közlekedő autók átvizsgálásának begyakorlására is.

DSCN2454

A képzés zárófeladata egy összetett felderítői művelet volt, melynek során a vegyivédelmiek egy ellenséges területen lévő épületről gyűjtöttek be felderítési információkat, majd tervezték meg és hajtották végre az épület körül zárását, az oda történő behatolást, az ellenállás leküzdését, és egy VIP személy kiemelését, majd gyors elszállítását.

A vegyivédelmi szakalegységek katonái bizonyították rátermettségüket a feladat során, és elnyerték a felderítő ezred oktatóinak, illetve elöljáróik elismerését. A gyakorlatot pisztoly és gépkarabély lövészet zárta egyéni és raj szinten.