Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljes a flotta a lengyel légibázison

Szöveg: JETfly |  2009. november 13. 11:35

Megérkezett a német Ramstein légibázisról az utolsó C-130E Hercules e hónap elején az új szolgálati helyére, a lengyelországi Powidz légibázisra. A repülőgép a U.S. Air Force-nál eltöltött 38 év szolgálat után a virágzó lengyel légierő légiszállítási képességeinek bővítésére és megerősítésére fog szolgálni.

A másik, már előzőleg megkapott C-130-assal egyetemben, főleg az Afganisztánban, Csádban és Afrikában állomásozó csapatok logisztikai hátterének biztosítását fogják ellátni.

Az 1299-es fedélzeti számú C-130E repülőgépet és annak személyzetét földet érés után a lengyel reptér parancsnoka, Tadeusz Mikutel dandártábornok és a 14. szállítórepülő századparancsnoka, Mieczyslaw Gaudyn alezredes fogadta. Az alezredes, aki a MiG fülkéjéből váltott AN-26-ra, elmondta, hogy Lengyelország megközelítőleg 2000 fővel képviselteti magát az afganisztáni Gozni tartományában, és ezt követően az ott szolgálatot teljesítő katonák szállítására most már amerikai és ukrán szállító repülőgépeket fognak tudni használni.

A C-130E Herculesek birtokában a lengyelek légiszállítási képessége várhatóan nagymértékben javulni fog, a csapataik utánpótlása sokkal gyorsabb lesz, nem beszélve arról, hogy a lengyel légierőt ezentúl nem érinti az a hátrány, hogy más országok szállító repülőgépeit kell használnia.
A lengyelek ezidáig elsődlegesen a spanyol gyártású CASA C-295-ös légcsavaros szállító repülőgépet használták erre a célra. Azonban ez a repülőgép az aránylag keskeny törzse miatt 70 fő vagy megközelítőleg 7,5 tonna hasznos teher szállítására alkalmas, és nem felel meg nagyobb, terjedelmesebb terhek szállítására. Ellentétben a C-130E Hercules képes 90 főt teljes menetfelszereléssel vagy 17 tonna hasznos terhet célba juttatni.

A lengyel pilóták és a műszaki szakszemélyzet típuskiképzésére és az angol műszaki és repülési szaknyelv teljes elsajátítására Texas és Arkansas államokban került sor.

2009 márciusában érkezett meg az öt C-130E repülőgépek közül az első a lengyel Powidz légibázisra, és három hónappal később az Illinois Air National Guard Peoriában állomásozó C-130-asa látogatta meg a lengyelek bázisát, ahol kéthetes repülési és üzembentartói felkészítés történt a partnerségi program égisze alatt. Mint kiderült a 1299-es fedélzeti számú C-130-as nem része annak az öt repülőgépnek, amelyet a lengyelek az amerikaiaktól lízingelhetnek, hanem azon szerződés része, amely a két fél között jött létre a partnerség és a csapatmunka elmélyítésére. Egyébként a teljesen felújított öt db repülőgép becsült költsége, beleértve a felszereléseket, a repülőgépvezető és műszaki kiképzés költségeit és a vállalt logisztikai biztosítást meghaladja a 120 millió dollárt.

Az első C-130-as megérkezése óta a több mint 100 felszállást hajtottak végre sikeresen a Herculessel. A repülőszázad jelenleg 25 fő ezen típusra kiképzett repülőszemélyzettel rendelkezik, és a többiek képzése folyamatos.

1595893515