Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítette első repülését a brit trónörökös

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. január 22. 14:01

Vilmos herceg megkezdte a légierőnél letöltendő kötelező szolgálatát. Négy hónapot fog eltölteni a Királyi Légierőnél (RAF), ami már hagyománynak számít családjában, hiszen édesapja (Károly herceg), valamint nagyapja (Fülöp herceg) is megszerezte a kiképzett pilótáknak járó oklevelet.

Fontos esemény ez a leendő trónörökös életében, mivel a repüléssel való megismerkedés fogja hozzásegíteni, hogy hitelesen tegyen majd eleget uralkodói, egyben főparancsnoki kötelezettségeinek.

Ennek első lépéseként a napokban hajtotta végre debütáló repülését Lincolnshireban, ami többek között azért is nagy jelentőségű, mert a herceg mindösszesen 9 napot gyakorolt önálló felszállása előtt. Az eseménynek a légierő Központi Iskolája (Central Flying School)) adott otthont, ahonnan Vilmos egy Grob típusú gyakorló repülőgéppel emelkedett a magasba.

A leszállást követően a trónörökös lelkesen mesél

1595871626
te el, hogy nagy élményt jelentett számára a repülés, annak ellenére, hogy az elején kicsit ideges volt.

A kiképzés során nem fognak kivételezni vele, ugyanabban az ellátásban és bánásmódban részesül, mint a többi tanuló, viszont éles bevetésekre nem fogják küldeni.

A 25 éves Vilmos a Grobon kívűl meg fog ismerkedni a Tucanoval és a Squirrel helikopterekkel, továbbá lehetősége lesz a Tornado GR4 és a Typhoon kipróbálására is.

Mivel a trónörökös csak négy hónapot tölt a Légierőnél, mindent megtesznek azért, hogy a szükséges elméleti alapokon túl, gyakorlati kiképzésben is részesüljön.

Az első repülésére természetesen a média is kíváncsi volt, de az időjárás nem fogadta kegyeibe Vilmos debütálását, hiszen felhős időben volt kénytelen teljesíteni az előírt manővereket. Mindezek ellenére nagyszrűen sikerült a trónörökös bemutatkozása. A képesítő vizsgát a tervek szerint áprilisban teszi le, amikor is ünnepélyes keretek között kapja meg oklevelét.

Az április más szempontból is nagy jelentőségű lesz, hiszen ekkor ünnepli a RAF fennállásának 90. évfordulóját.

A Légierőn kívül, a haditengerészetnél is szolgálatot fog teljesíteni a herceg. Ezek a tanulóhónapok teszik lehetővé, hogy a trónörökös közelebbről is megismerkedjen a különböző fegyvernemekkel