Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teljesítette első repülését a második J-20-as

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. május 23. 14:46

Nagy sebességű gurulópróbát hajtott végre a Chengdu J-20 „Mighty Dragon” ötödik generációs kínai vadászbombázó második, 2002-es jelű tesztpéldánya, amely a gép első felszállását előzte meg. Erre nem is kellett sokat várni, hiszen a második J-20-as a hírek szerint 2012. május 16-án, szerdán a levegőbe emelkedett.

Május 17-én már fel is töltöttek egy videót a legnagyobb videómegosztó oldalra, amelyben részletesen bemutatják az 2002-es gép első repülését, illetve ennek előzményeit. Az elkövetkező napokban vélhetően elárasztják a kínai blogokat a második gép felszállásának felvételei, melyek bizonyítják, hogy Kína újabb fontos lépést tett előre ötödik generációs vadászbombázójának tesztelésében.

Nem szorosan a hírhez kapcsolódik, de az ötödik generációs harci repülőgépek kapcsán a napokban friss információ látott napvilágot az orosz-indiai közös fejlesztésű FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft) gépről is. Az indiai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az új típus az eredetileg tervezett 2017 helyett kétéves csúszással, 2019-ben állhat legkorábban hadrendbe India légierejénél.

</p>