Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tematikus napon a kadétok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. január 17. 8:31

A Honvéd Kadét Programban résztvevő négy középiskola száz kadétja tekinthette meg a Bálna Honvédelmi Központ interaktív kiállítását, valamint a Vígszínház népszerű színdarabját, a Pál utcai fiúkat, január 16-án.

TUN_5545

A Honvéd Kadét Program töretlen népszerűségnek örvend a hazai középiskolák körében, ezért is fontos a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi Nevelési Főosztály Ifjúságstratégiai Osztály számára, hogy ne csak versenyeken, hanem kulturális programok alkalmával is találkozzanak egymással a kadétok. A tematikus napon a Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, a Budapesti Baptista Gimnázium, Technikum és Sportiskola, a Hajnóczi József Gimnázium és a Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum és Gimnázium kadétjai vettek részt.

„Igyekszünk nemcsak honvédelmi versenyeket, hanem színházlátogatást, Országház-látogatást szervezni, illetve a Bálnában található interaktív kiállítást is megismertetni veletek” – fogalmazott köszöntőjében Kiss Ákos, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztály Ifjúságstratégiai Osztály osztályvezetője.

TUN_5685

Cseuz Alexandra, a tiszaföldvári Hajnóczi József Gimnázium angol-testnevelés szakos tanára kérdésünkre elárulta, növendékeik rendszeresen kapnak meghívást különböző programokra, amelyeken jól érzik magukat és nem utolsó sorban új dolgokat tanulnak, amelyeket felhasználhatnak a tanórákon.

A fővárosi kirándulás a Bálnában kezdődött, ahol a „175 éves a Magyar Honvédség” című tárlaton a kadétok megismerhették a világháborús fegyvereket, valamint a high-tech haditechnikai eszközöket, majd a Vígszínházban megtekinthették a töretlen sikerű, Pál utcai fiúk című színdarabot.

Sinka Máté, a Hajnóczi Gimnázium 11. osztályos tanulója nagyszerű lehetőségnek tartotta a tematikus napot, mivel szeretne minél több dolgot megtudni a honvédségről, melyhez nemcsak a jelen, hanem a múlt is hozzátartozik. „A kiállításon leginkább a fegyverismereti rész érdekelt, hiszen kis koromtól kezdve érdekelnek a fegyverek. Ezért is lettem kadét, a gimnázium után pedig szeretnék a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanulni” – fogalmazott a tanuló.