Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kihívásokkal teli év vár ránk

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor és Nagy Gábor |  2024. január 16. 15:56

„A magyar védelmi ágazat és a Honvédelmi Minisztérium 2023-ban számos és számottevő eredményt ért el, de idén sem dőlhetünk hátra” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Budapesti Katonai Attasétestület tagjainak tiszteletére rendezett fogadáson, a Bálna Honvédelmi Központban, január 16-án.

A biztonsági környezet folyamatos változása, a háborús konfliktusok miatt a magyar fegyveres erők fejlődését szüntelenül felfelé ívelő pályán kell tartanunk, a Magyar Honvédség nemzetközi katonai műveletekhez történő hozzájárulása pedig méretéhez képest különösen jelentős – ismertette a tárcavezető a katonai attasék hagyományos újévi köszöntőjén, ahol áttekintést adott a védelmi politika fókuszpontjairól.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: Magyarország tevékenyen hozzájárul a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez, például továbbra is vezetjük a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoportját (Forward Land Force Battlegroup – FLF BG HUN), dolgozunk a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) végleges műveleti képességének megteremtésén. Magyarország prioritása, hogy hozzájáruljon a dél-európai térség stabilitásának megszilárdításához, így nem koncentrálhatunk csupán az orosz-ukrán háborúra. „Elítéljük az orosz agressziót, azonnali tűzszünetet és béketárgyalások megkezdését követeltük. Történelmünk legnagyobb humanitárius tevékenységét ajánlottuk fel ukrán barátainknak, de semmilyen formában nem támogattuk az élet kioltására alkalmas eszközök frontra szállítását, és ezt a stratégiát fogjuk folytatni a jövőben is” – summázta.

A NATO és az EU katonai jelenléte alapvető fontosságú a biztonságos környezet fenntartásában a Nyugat-Balkánon, ez megmutatkozik az az EUFOR ALTHEA és a KFOR missziók küldetésében is. Magyarország nem csak kiveszi részét az Európai Unió által elindított ALTHEA műveletben, de január végén átveszi a parancsnokságot, dr. Sticz László vezérőrnagy, a misszió első magyar parancsnoka már megérkezett Bosznia-Hercegovinába.

KG_20240116_balna_attase_003

„A Száhel-övezet ma a világ terrorizmusának gócpontja és a migrációs nyomás növekedésének forrása, instabilitása közvetlen veszélyt jelent Európa biztonságára” – jelentette ki, majd felidézte, hogy a világ valószínűleg legszegényebb régiójában Csád az egyetlen stabil, biztonságos ország, ezért nyújt Magyarország komplex támogatási csomagot a közép-afrikai államnak.

Magyarország határozottan elítéli a Hamász Izrael elleni terrortámadását, és elismeri a zsidó állam önvédelemhez való jogát – értékelte, hozzátéve, hogy a jemeni hútikkal kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények miatt az eddigieknél is fokozottabban kell figyelnünk a Közel-Keletre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is szólt, hogy a NATO idén ünnepli fennállásának hetvenötödik, Magyarország pedig a Szövetséghez való csatlakozásának negyedszázados évfordulóját. „Hitet teszünk az európai válságkezelési eszközök, az EU képességfejlesztése, és természetesen az európai védelmi technológiai és ipari alapok fejlesztése mellett, hiszen tisztában vagyunk azzal a sajnálatos helyzettel, hogy az ukrán háború, az Ukrajna elleni orosz agresszió milyen sok NATO- és európai tagállam képességeit és régióját érintette” – szögezte le.

„2023-ban teljesítettük és továbbra is teljesíteni fogjuk a 2 százalékos NATO referenciaértéket” – hangzott el a védelem- és haderőfejlesztés kapcsán.

KRMN0213

Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról is beszélt, hogy a gyártók várhatóan folyamatosan szállítják majd a megújuló haderőbe integrált modern harci rendszereket, köztük a Leopard harckocsikat, a Lynx harcjárműveket, a NASAMS légvédelmi rakétarendszert és az Airbus H225M típusú helikoptereket. „Emellett folyamatosan keressük az új megoldásokat, lehetőségeket és partnereket, amelyekkel fokozhatjuk fegyveres erőink képességeit” – summázta, hozzátéve, hogy a korszerű eszközök elszánt, képzett és fiatal személyzet nélkül önmagukban nem sokat érnének.

A rendezvényen dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta: Magyarország, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség a Budapesti Katonai Attasétestületet a stratégiai céljaik elérését támogató katonai szakemberek nélkülözhetetlen csoportjának tekinti. „Lehetőségük volt közelről megfigyelni az Adaptive Hussars 2023 nemzetközi gyakorlatunkat is, amely az elmúlt három évtized legnagyobb hadgyakorlataként vonul be a történelembe” – fogalmazott.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes szintén kiemelte, hogy a Magyar Honvédség hosszútávú célja, hogy minden ízében megújulhasson. „Ezért 2024-ben is folytatjuk mind a haderőfejlesztési programunkat, mind a folyamatban lévő toborzókampányt. A nemzeti ellenállóképesség kiépítésének alapjaként a középfokú oktatásban is megosztjuk a honvédelmi ismereteket” – részletezte.

A fogadáson – mások mellett – a Honvédelmi Minisztérium vezetői: Vargha Tamás parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, dr. Czermann János, stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár, dr. Klacsmann Dávid, védelmi iparért és védelmi beszerzésekért felelős helyettes államtitkár, Hajnik László, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is részt vett.