Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tengeri hadgyakorlatot tart Kambodzsa és Kína

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. március 23. 15:48

Kína és Kambodzsa több mint 3000 katonával megkezdte március 20-án közös tengeri hadgyakorlatát, amelynek az „Arany sárkány 2023” nevet adták. 2016-tól kezdődően ez az ötödik közös hadgyakorlat a két ország között, ám az első kambodzsai vizeken.

A március 20. és április 8. közötti időszakban a kínai Csingkangsan kétéltű partraszálló hajó és legénysége a kambodzsai haditengerészet járőrhajóival hajt végre különböző feladatokat, miközben kommunikációs tevékenységüket is összehangolják. A műveletnek több mint 3000 résztvevője van, közülük alig 260 kínai. Az alkalomra mintegy 300 járművet mozgósítottak, a többi között páncélozott járműveket, aknakeresőket, aknamentesítő eszközöket, valamint biológiai és vegyi megfigyelő berendezéseket.

2022-ben a két ország megállapodott egy kétéves, kínai finanszírozású projektben, amelynek célja a kambodzsai Ream haditengerészeti támaszpont felújítása a Thai-öbölben. Phnom Penh azóta felszámolta az ott található létesítményeket, amelyeket korábban részben az Egyesült Államok támogatásával építettek.

Kambodzsa elmélyülő kapcsolata Kínával aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és Ausztráliában, valamint néhány délkelet-ázsiai szomszédjában, s időnként súrlódások forrásának bizonyult Kambodzsa és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) más tagjai között is.