Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terepjárás, két résszel

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. június 23. 18:00

A védelmi beszerzésekért felelős német kormányhivatal, a BAAINBw megkapta a HiMoLaP (High-Mobile Land-Platform) programba szánt WTD41 jármű prototípusát.

3_BAAINBw

A kiváló terepjáró képességet ígérő, úszóképes lánctalpas jármű a FFG Flensburger Fahrzeugbau mérnökeinek munkája, akik elsősorban a kormányzásra és a meghajtásra koncentráltak, mint az osztott járművek ismerten problémás területeire. Az alkalmazott, speciális lengéscsillapítóval is ellátott kapcsolódási megoldás a mérnökök szerint nagyban csökkenti a hátsó rész „visszarúgását” a terepen történő haladás közben.

Az első modul diesel-, míg a hátsó modul elektromotorral rendelkezik. Ez utóbbi nem csak segít a nehéz terepszakaszok leküzdésében, de korlátozott mértékben ugyan, de alkalmas csendes haladásra is, amikor nincs szükség az elülső diesel hajtómű használatára.

A 7,9 méter hosszú, 2,50 méter széles és magas jármű tömege 10,4 tonna, s a 8 köbméteres első, illetve a 10 köbméteres hasznos teherterű hátsó elem összesen 3,6 tonnányi teher hordozására alkalmas. A jármű hatótávolsága jó útviszonyok esetén 550 kilométer.

Kép forrása: armyrecognition.com

Címkékhaditechnika