Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terítéken Európa biztonságpolitikája

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: illusztráció |  2023. április 12. 15:17

Európa országainak biztonságpolitikai kérdéseire kaphatnak választ azok, akik április hónapban – is – nyomon követik a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ programjait. Április 13-án Horvátország szűkebb védelempolitikáját, április 17-én pedig az egész európai kontinens biztonsági kihívásait tárgyalják a téma szakavatott ismerői.

MHTT Horváto 2023 április TV

Április 13-án, csütörtökön délután öt órai kezdettel a Pódium bár elképzelt színpadán dr. Harangozó Dániel, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa tart előadást Horvátország biztonság- és védelempolitikájáról, illetve a témához szorosan fűződő horvát haderőfejlesztés aktualitásairól, így például a légierőt is érintő változásokról.

Bizt Pol Csiki Varga Tamás TV

Április 17-én, hétfőn este fél hattól szintén a Pódium bár hívja a téma iránt érdeklődőket, ahol Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa részletezi az európai haderőreformokat és a kontinens védelempolitikáját. A programon résztvevők választ kaphatnak a térség egyik legnagyobb kérdésére: megvédi-e önmagát Európa? Az előadás többek között a 2030-as évekre előre tekintve, globális és regionális kontextusba helyezve elemzi az európai államok és az Egyesült Államok viszonyát, azaz egy új „transzatlanti alku” lehetőségét és annak következményeit az éleződő kínai-amerikai szembenállásban.

A részvétel mindkét eseményen díjtalan.