Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Természet és társadalom” a bélyegeken

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. október 27. 8:03

„Természet és társadalom” néven rendezett bélyegkiállítást az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, október 26-án, kedden.

Termeszet_es_Tarsadalom_belyegkiallitas (3)

A bélyegkiállításon Mándi Tibor nyugállományú alezredes, az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör elnöke köszöntötte elsőként az érdeklődőket. Beszédében elmondta: a kiállítás azért kapta a „Természet és társadalom” elnevezést, mert a természet biztosítja az élet feltételeit, melyekkel a társadalom élhet. „A kiállított bélyegek bemutatják a természet azon szépségeit és lehetőségeit, melyeket az számunkra biztosít. Óriási lehetőség van a természetben, legyen szó akár a gyógyfüvekről. A társadalomról szólva láthatunk olyan magyar katonatörténeteket a honfoglalástól az űrrepülésig, amelyek bemutatják a magyar katona sorsát. Különleges, egyedi, erre a kiállításra készített összeállítást is megtekinthetnek, amely a lovak szerepét mutatja be a posta szolgálatában” – emelte ki a bélyegek tematikáit az alezredes.

Termeszet_es_Tarsadalom_belyegkiallitas (12)

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnokának, a bélyegkiállítás fővédnökének köszöntőlevelét Gémes Ildikó alezredes, az MH BHD Kulturális és Rekreációs Igazgatóság, Kulturális Osztály osztályvezetője és igazgatóhelyettese olvasta fel. Soraiban felidézte: a bélyeggyűjtés valaha elterjedt hobbi volt, manapság azonban az elektronikus levelezés terjedése háttérbe szorította. Habár talán jelenleg nem állnak mögötte akkora tömegek, szerencsére a műfaj ma is virágzik. Hazánkban is vannak gyűjtők, tematikus események, illetve továbbra is készítenek gyönyörű magyar bélyegeket. A Magyar Posta immáron több mint 150 éve bocsát ki bélyeget, jelenleg éves szinten átlagosan 25 témában.

Az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör 1996-tól kezdve rendszeresen szervez bélyegkiállítást, illetve bélyegbemutatót a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, valamint felkérésre más városokban is. Az idei kiállítást a hagyományok jegyében rendezték meg. A „Természet és társadalom” a bélyegeken hűen bemutatható, földünk védelmét és a társadalom fejlődésének összhangját kívánja erősíteni. Sokan ma már csak nosztalgiával tekintenek a bélyeggyűjtésre, noha a bélyegeken keresztül rendkívül sok információhoz, tudáshoz juthatunk és segítségükkel emléket állítunk az adott korszakban fontos témáknak, eseményeknek, személyeknek – írta Mudra József ezredes levelében.

Termeszet_es_Tarsadalom_belyegkiallitas (1)

Dr. Homonnay Géza, a rendezvény tiszteletbeli fővédnöke, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetség (MABÉOSZ) elnöke beszédében elmondta: egy szövetség akkor működik jól, ha sok szorgalmas és érdeklődő ember dolgozik benne.

Az MH Gábor Áron Bélyeggyűjtő Kör a kiállítást Szendrei Judit bélyegkép készítő képzőművész alkotásaival együtt mutatta be. A művész a bélyegek felhasználásának új területét teremtette meg.

A rendezvényen a Magyar Honvédség Központi Zenekar műsorát követően emlékplaketteket adtak át. A bélyegkiállítás október 26-28-a között 10-től 18 óráig, valamint október 29-én 10-től 12 óráig tekinthető meg.

Címkékkiállítás