Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskais katonák Libanonban

Szöveg: ENSZ UNIFIL |  2021. október 27. 9:07

Befejezte a váltást és megkezdte műveleti feladatai ellátását az MH 5. Bocskai István Lövészdandár tizenhat katonája Libanonban, az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) ír-lengyel zászlóalj kötelékében.

UNIFIL_kapott (2)

A féléves missziójuk alatt feladataikat a Libanon-Izrael zónában látják el, ahol hozzájárulnak a két ország közötti határ biztonságának fenntartásához.

A kontingens márciusban kezdte meg felkészülését a missziós feladatokra. A katonák - a honi képzések mellett - Lengyelországban is részt vettek egy közös felkészítésen, melynek szükségességét az indokolta, hogy a missziós feladataikat is együtt hajták végre a lengyel katonákkal. A közös kiképzés alatt mind a lengyel, mind a magyar fél elsajátította a békefenntartó misszióhoz szükséges képességeket. Felkészültségüket különböző, a valóságot megközelítő szituációkban is bizonyították.

UNIFIL_kapott (1)

Az ENSZ UNIFIL ír-lengyel zászlóalj kötelékébe tartozó lengyel lövészszázad, amelyben a magyar katonák is szolgálnak, a közelmúltban – napi feladataik ellátása mellett, amely főképpen járőrözési és bázisvédelmi tevékenységet takar - egy harcászati felkészítést tartottak a libanoni fegyveres erők (LAF) részére.

IMG_1827

A felkészítés - ami biztonságos fegyverkezelés elsajátításából, illetve lőkészség-fejlesztő eljárásokból, gyakorlatokból állt - öt napon keresztül zajlott a libanoni erők egyik lőterén. A lengyel fél a magyar katonákat is felkérte az aktív szerepvállalásra egy fő kiképző személyében. A magyar szakaszból Illés Gábor őrmester vállalta magára a feladatot, amiben derekasan helyt állt.

IMG_1815