Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ’56-os forradalomra emlékeztek Koszovóban

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy és a szerző felvételei |  2021. október 27. 9:24

Az MH KFOR Kontingens katonái is megemlékeztek az 1956-os forradalom 65. évfordulójáról Koszovóban. Az állománygyűlést követően különböző sportversenyeket is tartottak.

Megemlékezés 56-ról Koszovóban (1)

Az ünnepi megemlékezésen jelen volt dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, valamint Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka. Ünnepi beszédében Kiss Róbert törzszászlós, az MH KFOR Kontingens vezénylőzászlósa a forradalom debreceni vonatkozású mozzanatairól beszélt, majd Szabó Ferenc százados, a kontingens lelkésze kiemelte: „1956 hősei szeme előtt lebegett az Istenben való hit, és az, hogy amit elkezdtek, ami elindult, annak van jövője.”

Az ünnepségen Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka és Varga István alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka elismeréseket és tárgyjutalmakat adott át.

Megemlékezés 56-ról Koszovóban (4)

Kajári Ferenc vezérőrnagy az október 23-a alkalmából tartott beszédében méltatta a 1956-os forradalom hőseit, bátorságukat és hazafiságukat. Ezt követően Varga István alezredes hangsúlyozta, hogy az ’56-os hőseink példája alapján, csak együtt, közös erővel lehet leküzdeni a különböző akadályokat.

Az ünnepség zárásaként dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete elszavalta az 1956-os forradalomra való megemlékezés alkalmából írt saját szerzeményű versét.

Megemlékezés 56-ról Koszovóban (9)

Nemzeti ünnepünk alkalmából hét különböző sportágban (darts, asztalitenisz, futball, tollaslabda, sakk, póker, csocsó) versenghettek a kontingens katonái. A közös sportolási lehetőségek a kikapcsolódás mellett hozzájárultak a katonák összekovácsolásának erősítéséhez is.