Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terroristákat ítéltek börtönbüntetésre Belgiumban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 11. 6:39

Terrorcsoport tevékenységében folytatott részvételért 40 hónaptól 8 évig terjedő börtönbüntetésre ítélt nyolc személyt egy belga bíróság hétfőn Brüsszelben. Az elítéltek a két hónapja kezdődött per során mindvégig tagadták az ellenük felhozott vádakat. A per és az ítélethirdetés fokozott biztonsági őrizet mellett zajlott Brüsszelben.

A csoport megszervezéséért és vezetéséért nyolc évet kapott a marokkói származású Malika el-Arud, akinek első férje 2001-ben (egy társával együtt) öngyilkos merényletben végzett Ahmed Sah Maszúddal, az afgánok nemzeti hősként tisztelt tálibellenes katonai parancsnokával.

Ugyanilyen büntetést szabott ki a bíróság – toborzásért – El-Arud jelenlegi férjére, a tunéziai Moez Garsallaouira, a többieket rövidebb szabadságvesztésre ítélték. Egy vádlottat felmentettek.

Az elítéltek a két hónapja kezdődött per során mindvégig tagadták az ellenük felhozott vádakat. Ezek között volt az a vád, hogy terrorcselekmények elkövetésére szövetkeztek Belgiumban, illetve ilyen cselekmények elkövetésére kész önkénteseket toboroztak. Bár a nyomozók sem kidolgozott merényletterv nyomaira, sem tárolt robbanóanyagokra nem bukkantak, a vádlottak a határozat szerint mégis megvalósították a terrorcselekmény elkövetésére irányuló szervezkedést.

Az ítélet szerint a csoport kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

Malika El-Arudot és a csoport hat másik tagját – zömmel marokkóiakat – 2008 decemberében vették őrizetbe. A marokkói nőt egy korábbi perben felmentették, de a bíróság bizonyítékként fogadta el, hogy az interneten szent háborúra, dzsihádra buzdított. Ezt egyébként maga a vádlott sem tagadta, a per során úgy nyilatkozott, hogy miközben elutasítja a terrorizmus minden formáját, támogatja a dzsihádot.

El-Arudot az évtized közepén Svájcban már elítélték, mert Garsallaouival együtt egy olyan szervezetet támogatott, amely al-Kaida-közleményeket, valamint videofelvételeket terjesztett az interneten. 2007 decemberében több társával együtt ismét Belgiumban vették őrizetbe, azzal a gyanúval, hogy egy ott bebörtönzött terrorista kiszabadítására készülődnek, néhány nap múlva kénytelenek voltak szabadon engedni őt és társait.

Az első számú vádlott ügyvédje bejelentette, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

A per és az ítélethirdetés fokozott biztonsági őrizet mellett zajlott Brüsszelben, de incidens nem történt.

Címkékterrorizmus