Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Teherán még elkerülheti a szankciókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 11. 6:38

Még nyitva áll Irán előtt a tárgyalások ajtaja – mondta újságíróknak Werner Hoyer német külügyi államtitkár hétfőn Brüsszelben, jelezve azt, hogy az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán egyelőre nem tartják elkerülhetetlennek a Teherán elleni szankciós intézkedések szigorítását.

A nemzetközi közösség aggodalmai szerint Irán atomfegyverre akar szert tenni, amit Teherán tagad, azt állítva, hogy nukleáris programja csupán békés, energiatermelési célokat szolgál. Az Iránban folytatott urándúsítás nemzetközi ellenőrzés alá helyezése ügyében azonban mindeddig nem jött létre megállapodás.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője ezúttal is megerősítette a nemzetközi közösség “kétvágányos" politikájának érvényességét. Eszerint szoros gazdasági és politikai együttműködést ajánlanak Iránnak, ha a rezsim hajlandó eleget tenni az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felszólításainak. Ha azonban ezt elmulasztja, akkor nem marad más hátra, mint a már korábban meghozott büntető intézkedések további szigorítása.

Ez a politikai irányvonal jó ideje érvényesül, de mindeddig semmi eredményt nem hozott, Irán szemlátomást időhúzásra játszik.

“Jelenleg nem látjuk a kívánatos haladást" – fogalmazott Hoyer, de kitartott az EU tárgyalási szándékának hangoztatása mellett, és óva intett a helyzet elmérgesítésétől.

Ashton azonban a külügyminiszterek megbeszélését követő sajtótájékoztatóján lehetségesnek mondta, hogy a Biztonsági Tanácsban négy-hat héten belül eljutnak a szankciószigorításhoz, ha addig Irán nem lesz hajlandó végre a lényegről tárgyalni. Szóba került az uniós külügyminiszterek értekezletén a Közel-Kelet is. Ashton ezzel kapcsolatban üdvözölte a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások megkezdését. Az EU részéről támogatásáról biztosította George Mitchell amerikai megbízott közvetítő erőfeszítéseit, és úgy vélekedett, hogy három-négy hónap után át lehet térni a közvetlen, “igazi" tárgyalásokra.