Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Terrortámadás Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 24. 19:59

Fegyveres terroristák rohamoztak meg a szomáliai főváros, Mogadishu szívében kedden egy épületet, amelyben kormányzati tisztségviselők is tartózkodtak.

A helyi rendőrség közölte, hogy legalább tízen vesztették életüket a robbantásokkal kísért fegyveres támadásban, amelyben legkevesebb egy öngyilkos merénylő is részt vett. A hatóságok szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

A főváros legbiztonságosabbjai közé sorolt Abdiaziz városrészben célponttá vált épületben sebesült katonák és a kormányhoz hű milicisták mellett a szomáliai hadsereg egyik magas rangú parancsnoka és kormányzati tisztségviselők is tartózkodtak. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab terrorszervezet jelentkezett.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartozó csoport részben a polgári lakosság, üzletemberek és utazók megsarcolásából és zsarolásából tartja fenn magát, célja pedig az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban.

A szomáliai elnök nemrégiben totális háborút hirdetett a kelet-afrikai ország déli és középső területének nagy részét ellenőrző al-Shabaab ellen, amelynek több ezer harcosa van. A kormányerők kiterjedt térségeket tudtak visszafoglalni az ország központi részén a szélsőségesektől, párhuzamosan azonban a terroristák fokozták támadásaikat. A szomáliai hadsereg kedden tette közzé, hogy az al-Shabaab 42 harcosával végeztek helyi milíciák és nemzetközi erők támogatásával a déli Mahaday körzetben.