Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztelik a felújított indiai MiG-29-eseket

Szöveg: JETfly |  2011. február 8. 18:41

2011. február 4-én, pénteken Zsukovszkij repülőteréről hajtotta végre első tesztrepülését az orosz MiG repülőgépgyártó konzorcium által felújított indiai Fulcrumok első példánya. A MiG-29-esek modernizálásáról szóló, közel 900 millió dolláros szerződést még 2008-ban írták alá a felek, melynek értelmében 69 darab vadászgépet újítanak fel.

Az első hat MiG-29-es modernizálását Oroszországban, a fennmaradó 63 darabét pedig Indiában végzi majd a Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

A MiG-29UPG első tesztrepülése során körülbelül egy órát töltött a levegőben, a napvilágra került információk alapján a próbarepülés sikeres volt és problémamentesen zajlott. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor a Fulcrumok felújítási munkálatai 2013-ban fejeződhetnek be.

A modernizálás során a vadászgépeket – többek között – korszerű avionikával és légi utántöltő rendszerrel, új Zsuk-ME fedélzeti radarral továbbá felújított hajtóművekkel szerelik fel, melyek révén az indiai légierő MiG-29-eseinek üzemideje 25 évről 40 évre módosulhat. Egy korábban megkötött szerződés szerint a modernizáció keretein belül az indiai Hindustan Aeronautics Limited (HAL) cég licensz alapján 120 darab harmadik szériás RD-33 típusú hajtóművet gyárthat le.


Az indiai légierő vigyáz meglévő MiG-29-es flottájára – a felújítás után a gépek további 10-15 évig szolgálhatják országuk légierejét