Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bizonyíték a kínai beton repülőgép-hordozó létezésére

Szöveg: Háború Művészete / Telegraph |  2011. február 8. 20:22

Hírszerző források valamint fényképek bizonyítják, hogy Kína titokban betonból felépítette egy repülőgép-hordozó pontos mását. Az építményt a repülőgép-hordozókon szolgálatot teljesítő repülőgép-vezetők képzésére kívánják használni. A Wuhan város közelében felépített 1:1 méretarányú repülőgép-hordozó rendelkezik a repülőgépek irányítására szolgáló parancsnoki toronnyal, fel- és leszállóplatformmal.

A „hordozó" lehetőséget biztosít a kínai pilóták számára a megközelítési eljárások gyakorlására, valamint a földi személyzet képzésére. Arra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre információk, hogy használták-e már a beton építményt (történt-e fel-, illetve leszállás), azonban a titokban készített felvételeken valószínűleg egy Szu-33 Flanker vadászrepülőgép valamint egy tengerészeti helikopter látható. A felvételek alapján nem megállapítható, hogy valódi gépekről, vagy csak makettekről van szó.

Az építmény nyilvánosságra kerülése valószínűleg bizonytalanságot okoz Kína szomszédjai között, elsősorban Japán, Tajvan és Vietnam berkein belül, amelyek korábban vitatott területek miatt már kerültek konfliktusba Kínával.
Stephen Saunders hajóskapitány, a Jane Fighting Ship szerkesztője, az építményt „rejtélyként" aposztrofálta. Véleménye szerint az építmény a repülőgép-hordozó személyzete képzését szolgálja; hogyan mozogjanak, dolgozzanak a fedélzeten.

 
1595913926
 
1595913927
 
1595913927
 
1595913927

 

Címkékhelikopter