Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tesztkörök - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. március 6. 12:17

Háromnapos kiképzés keretében tesztelte a Dunán az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, korszerű navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.

MH_2023_3_borito

A félmerevtestű úszóegységeket egy-egy radarral, 3D-s szonárral, digitális kijelzővel, hajózási rádióval, illetve 360 fokban forgatható, nappali és éjszakai üzemmódban egyaránt alkalmazható hőkamerarendszerrel látták el a teljes nautikai felszereltség érdekében. A tíz katona kiképzését összekötötték egy gyártói tájékoztatóval, amelynek keretében többek között az eszközök előkészítéséről és működtetésről is átfogó ismereteket kapott az állomány. Virágos-Kis Sándor alezredes, a dandár harctámogató osztagának parancsnoka elmondta, hogy bár a Zodiac Pro 850 típusú hajókba újonnan beépített eszközöket a kereskedelmi célú hajózásban is előszeretettel használják, számos ország haditengerészete ugyancsak rendszeresítette azokat.

– Ezek az eszközök nagyban megnövelik mind a hajó, mind pedig az alegység képességeit – fogalmazott a parancsnok, hozzátéve, hogy elsősorban a hőkamerának köszönhetően a felderítést és a megfigyelést napszaktól függetlenül, nagyobb távolságból tudják végezni. Ugyanakkor a szonár elősegíti a víz alatti objektumok, akadályok azonosítását, illetve a kiképzések biztosítása mellett a búvárok munkáját is támogatja. A hajók beszerzésének alapvető célja összhangban volt a katasztrófavédelem igényeivel, hiszen az eszközök egy esetleges vészhelyzet felszámolásában is óriási segítséget nyújthatnak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 10-én, pénteken megjelenő számában!