Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazai fejlesztésű eszközökkel a magyar katonák harcképességéért

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. március 6. 11:27

Kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris rendszerek témakörben, az Európai Védelmi Alap (EDF) 2023. évi pályázataira való felkészülés céljából tartottak szakmai workshopot Budapesten, a BHE Bonn Hungary Kft. épületében, március 1-jén, szerdán. A rendezvényt – amelyen mások mellett részt vett dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka – dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg.

„A tágabb környezetünket érő veszélyek felhalmozódtak” – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, utalva a szomszédban zajló orosz-ukrán háborúra, a pandémiás időszakra, illetve az energiaválságra. „Ez az időszak, amikor a honvédelem ügyét szolgáló egyfajta össztársadalmi összefogásra van szükség, amelynek részeként konzorciumokat szeretne a honvédelmi tárca építeni” – emelete ki a miniszteri biztos, hozzátéve: újabb mérföldkőhöz érkeztek akkor, amikor a tárca megalapította a Védelmi Innovációs Kutatóintézetet, amelynek célja a már meglévő hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma rendszer (egyetemek, kutatóintézetek, laborok, kis- és közepes vállalkozások), valamint a Honvédelmi Minisztérium összekapcsolása, a védelmi célra is fordítható duális célú kutatások leghatékonyabb megvalósításának érdekében. „Célunk, hogy minél nagyobb hazai fejlesztésű és gyártású eszközökkel, szolgáltatásokkal tudjuk a magyar katonának a harcképességét támogatni” – hangsúlyozta a dandártábornok.

Dr. Porkoláb Imre kitért az Európai Unió által kínált pályázati lehetőségekre is. A honvédelmi tárca a fókuszterületek meghatározásával a Védelmi Innovációs Kutatóintézet operatív közreműködésével azonosította azokat a területeket, ahol 2023-ban az Európai Unió is komolyabb forrásokat fog rendelkezésre bocsátani. Ennek első állomása ez a szakmai workshop, „amelynek részeként, a vegyi és biológiai fegyverek területét megfogva, megszólítottunk vállalatokat és elkezdtük felkészítésüket arra, hogy egy magyar konzorcium keretében, de nemzetközi viszonyok között tudjunk Európai Uniós pályázatokat benyújtani és a forrásokra sikeresen pályázni” – részletezte a dandártábornok. Hozzátette: a következő két hónapban még hat ilyen jellegű workshop várható, júniusban pedig az Európai Unió vezetőinek részvételével rendeznek egy úgynevezett információs napot, ahol hivatalosan is felkérik a cégeket a közös fejlesztésre.

CBRN_szakmai_workshop_20230301_11 copy

Dr. Kazi Károly, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: több mint öt éve a BHE a hazai védelmi- és biztonságipar egyik fontos, high-tech szereplőjévé vált. Közel húsz éve dolgoznak együtt a honvédséggel. „Bíztató eredményeket értünk el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen, a Magyar Honvédség felügyelete mellett végrehajtott passzívradar fejlesztési programban is” – mondta, hozzátéve a BHE termékeinek és szolgáltatásainak egy része kettős felhasználású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható. Az ügyvezető igazgató rámutatott: az Európai Unió védelmi-biztonsági kutatás-fejlesztési pályázati rendszerében több nyertes konzorciumban is részt vettek.