Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírgondozók szakmai továbbképzése

Szöveg: Demeter Attila alezredes | Fotó: az MH TTP felvételei |  2023. március 6. 10:17

Országos szintű, hadisírgondozó szakmai továbbképzést tartott az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) Területvédelmi Igazgatóság (TI) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztálya, a Magyar Honvédség hadisírgondozó feladatokat végző munkatársainak február 28-án, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

hadisirgondozok_szakmait_cover

A parancsnokság alárendeltségébe tartozó MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vármegyei szakállományából harminchárom fő vett részt az egynapos rendezvényen. A rendezvény első felében először a 2022. évben végzett hadisírgondozó munkát, az elért eredményeket értékelte az Demeter Attila ezredes, az MH TTP TI Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály osztályvezető-helyettese, majd sor került a 2023. év fő feladatainak meghatározására. Az értékelésben kiemelt helyen szerepelt a német Bundeswehr és az önkéntes tartalékos katonák eredményes, Nagykanizsa és Veszprém városok katonai temetőiben végzett közös hadisírgondozó tevékenysége, valamint a magyar hősök napja, a halottak napja és március 15-e alkalmából végrehajtott Országos Hadisír Karbantartási program.

Elhangzott: a 67 településen szervezett programokon a tartalékos katonák mellett 1.929 órában 643 diák vett részt az iskolai közösségi szolgálat keretében. Lelkes munkájuk eredményeként 6.294 hadisír szépült meg és vált környezetük ápolttá. Kiemelte még: a szakemberek 2022-ben 277 településen 4.609 hadisír, 280 emlékmű és 455 kegyeleti hely felmérését végezték el és a levéltári kutatások révén 7.580 korábban nem ismert hősi halottat regisztráltak. A területvédelmi zászlóaljak tartalékos katonái segítségével a tavalyi évben mintegy 16.000 hadisír karbantartása valósult meg.

A hadisírgondozó szakállomány továbbképzésének további részében előadásokra és panelbeszélgetésekre került sor. Az előadások keretében, a szakmai együttműködés részeként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) szakemberei Maruzs Roland alezredes, Kovács Géza honvédelmi alkalmazott, valamint Kőszegi Ádám százados az Arany Vitézségi Érmesek és kiemelkedő pályafutású katonák kutatásáról, a hőskultusz ápolásáról, valamint a hősi emlékművek és a művészet kapcsolatáról tartottak előadásokat a szakmai továbbképzés résztvevőinek.

2

A magyar hadisírgondozás átfogóbb történetéről Triznya Arnold hadnagy, a hadisírgondozás jogi ismeretanyagából Nagy Pál Bence főhadnagy tartott előadást. A kutatásmódszertan szakterületével kapcsolatos gyakorlati ismereteit Farkas Gábor százados, az 1848/49-es hadviseltek sírhelyének kutatására vonatkozó módszertani ajánlót Bosnyák Dávid János tartalékos zászlós osztotta meg a hallgatósággal.

A rendezvény zárásaként az MH TTP megbízott parancsnokának nevében Polyák András ezredes, az MH TTP Területvédelmi Igazgatóság igazgatója megköszönte a hadisírgondozók munkáját és elismeréseket adott át a haza szolgálatában életüket áldozó katonák hősi sírjainak ápolásáért, emlékük megőrzéséért végzett, kiemelkedő hadisírgondozó szaktevékenységért.

Elismerésben részesült: Mészáros Károly őrnagy, Mosonyi Viktor főhadnagy, Tamási Ádám főhadnagy, Csetneky Attiláné hadnagy, Farkas László Bence hadnagy, Jánosi Bence hadnagy, Triznya Arnold hadnagy és Boros Gábor tartalékos főtörzsőrmester.

7