Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tető került a kisdiákok feje fölé

Szöveg: Dánielné Vígh Krisztina |  2009. február 16. 10:13

Egy nyolc tantermes iskolát adott át a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) az afganisztáni Dushi járásban, Khvajeh Zeyd-ban. A településre egy köves folyómederben vezet az út, melyen az áthaladás elég nehézkes.

Az MH PRT által finanszírozott iskolába több településről érkeznek majd diákok nap mint nap. A fiúk és lányok az elmúlt években nem tanulhattak egy épületben; a fiúk sátrakban, a lányok pedig a helyi mecsetben folytatták tanulmányaikat. A most átadott épületben a fiúk tanulnak majd.

A tanintézményt iskolapadokkal, asztalokkal és táblákkal is felszereltük valamint a kisdiákok tanulásának megkönnyítése érdekében fejlesztőkönyveket, íróeszközt, füzetet, a sportfoglalkozásokhoz labdákat kaptak az MH PRT-től.

Az átadási ceremónián jelen volt Mohammad Ismail Khan Dushi járási kormányzója, Sándor Zsolt ezredes a MH PRT parancsnoka, Abdul Hak helyi suravezető, Abdul Nasser hadnagy rendőrfőnök és Haji Tajala kivitelező, aki kiváló munkát végzett az építkezés során, valamint az itt tanító tanárok és számos kisdiák, akik már évek óta vágytak arra, hogy ilyen iskolájuk lehessen a sátorok helyett – így nincs a tanítási időszak az időjárás szeszéjeihez kötve.

Az elkövetkező években a téli hónapokban is tudnak tanítani, eddig a hideg miatt ezekben a hónapokban szünet volt.