Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tévedések vígjátéka”?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. október 22. 16:56

Hónapokra nyoma veszett a nukleáris fegyverek indítókódjainak Bill Clinton elnöksége idején – írta most megjelent emlékirataiban Hugh Shelton tábornok, az amerikai egyesített vezérkar volt főnöke. Shelton a Without Hesitation (Habozás nélkül) című könyvében az állítja, hogy a kódokat az elnök egyik közeli, meg nem nevezett munkatársa vesztette el. Az incidens a tábornok szerint 2000 körül történt.

A kódokat a biztonsági szabályok értelmében minden hónapban ellenőrizték azok letéteményesénél és a rakéták indítását jóváhagyó jelkombinációt minden negyedik hónapban lecserélték.

Az elnöki asszisztens egy alkalommal azt mondta az ellenőrzésre kiérkezett hivatalos személynek, hogy a kódokat az elnök magához vette, de fontos tárgyalása van, ezért nem lehet zavarni. Egy hónappal később egy másik ellenőrnek a kód őrzője ugyanazt a történetet adta elő.

Az illető csak akkor vallotta be, hogy már hónapokkal korábban elveszítette a kombinációkat, amikor elérkezett a csere ideje. A kódokat azonnal lecserélték és az incidenssel kapcsolatban vizsgálatot indítottak.

A tábornok szerint Clinon elnök sohasem tartotta magánál a kódokat, s nem volt tudomása róla, hogy az asszisztense elvesztette őket.

Shelton emlékirataiban „a tévedések vígjátékának„ nevezte az esetet.