Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 emléke az Összhaderőnemi Parancsnokság állománygyűlésén

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. október 22. 18:09

Ha katonák emlékeznek a harcra, annak mindig különös a légköre. Ha katonák reménytelen harcra emlékeznek, amelyben a halál mellé csak a dicsőség jutott, annak nem egyszerűen különös, de egyszersmind felemelő is a hangulata.

Ha katonák egy barikádon harcolnak a szabadságharcát megvívó néppel, az mindig történelmet ír. Ez történt 1956-ban, a forradalmárok és az őket segítő harcosok örök szövetsége köttetett meg a magyar történelemben.

Ebben a szellemben ünnepelte a nemzet XX. századi forradalmát és szabadságharcát az ÖHP állománygyűlése Huszár János dandártábornok vezetésével. Az átnyújtott kitüntetések az összekovácsolt katonai élet egy-egy kiemelkedő fejezetének elismerései.

Gubcsi Lajos az általa alapított Ex Libris Díjjal köszönte meg az Alapító Okirat szerint azok áldozatkészségét, akik a tudás, a tanítás, a kultúra, a közélet kiválóságai mellett a harc, a küzdelem, a hőstett és a történelmi múlt hagyományainak elsőszámú őrzői: a katonáknak.

A dandártábornok különösen meleg hangon szólt arról az érzésről, amely elfogja a katonaembert, ha az ő soraikon kívül is látják az országban: „a hazámat szolgálom!" minden másodpercben igaz, és a lelkiismeretbe van felvésve az eskü pillanatától.

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: Dévényi Veronika