Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaci nem foglalkozik a hatpontos tervvel

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 19. 14:25

Koszovó számára nem létezik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hatpontos terve, kizárólag az Ahtisaari-tervet és saját alkotmányát ismeri el rá nézve érvényes dokumentumnak – jelentette ki Hasim Thaci miniszterelnök a Politika című belgrádi újságnak.

A koszovói vezető szerint az Ahtisaari-tervet elismeri minden olyan ország, amely elismerte Koszovó függetlenségét, de olyanok is, akik ez utóbbit nem tették.
Hasim Thaci ezek közé sorolta Oroszországot is, amely szerinte jóleső meglepődéssel nyugtázza mindazt, ami jelenleg Koszovóban történik.

A miniszterelnök az interjúban úgy vélte, hogy a hivatalos Moszkva is független államnak fogja elismerni Koszovót.

Belgrád félrevezeti a szerb közvéleményt, amikor ragaszkodik ahhoz, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság ítélje meg, jogszerű volt-e Koszovó függetlenségének kikiáltása – mondta a miniszterelnök, leszögezve, hogy a függetlenség elkezdődött, s ezen már nem lehet változtatni.

Thaci úgy vélte, hogy már Belgrádban sem hiszi azt senki, hogy Koszovót újból Szerbia részévé lehet tenni. A szerb politikusok, bárhova menjenek is a világban, szembe találják magukat azzal a ténnyel, hogy Koszovó független. Ezt tapasztalják Washingtonban és Brüsszelben, de a Szerbiával szomszédos Montenegró és Macedónia fővárosában is – fejtegette.

A koszovói miniszterelnök végezetül kijelentette, hogy országát már idén tavasszal felveszi a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank.