Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2009/02.

2009. február 19. 14:12
1595884213
A hétköznapok hősei

    Elárulok egy titkot. Afganisztáni utam óta minden este mesélek a fiaimnak a hős katonákról.

Minek nevezzelek?

    Terrorista, szabadságharcos, gerilla, forradalmár, szakadár: sokféleképpen lehet megnevezni ugyanazt a jelenséget.
    Most induló sorozatunkban Tálas Péter – a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének igazgatója – segítségével próbáljuk több szempontból is „körbejárni" a jelenkor egyik legnagyobb kihívást jelentő, egyben legnehezebben megfogható jelenségét.

Jubileumi csúcs

    Megújuló stratégia, a szövetség bővítése, fokozottabb afganisztáni szerepvállalás. Januárban Jaap de Hoop Scheffer főtitkár e témák köré rendezte új évi köszöntőjének legfontosabb gondolatait – tekintettel a NATO fennállásának közelgő 60. évfordulójára (április 4.).

Uniós védelem

    Az Európa Tanács az uniós védelmi képességek megerősítéséről szóló, közelmúltbeli nyilatkozatával új lendületet adott kontinensünk biztonság- és védelempolitikájának.

Magyar fegyver afgán kézben

    Itthon már elköszöntek az afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport hatodik váltásának Pol-e Khomriba, tavasszal útra kelő katonáit, de kint, a műveleti területen még az ötödik váltás hétköznapjairól szólnak a hírek.

Összhangzattan

    A koszovói Pecben „sürgős légi fuvarra" adtak parancsot: egy magyar és egy olasz szakasz katonáit különösen fontos objektumhoz szállították helikopterrel, mert arrafelé éppenséggel több mint tizenkét dühös ember kezdett el gyülekezni…

Ellentámadás – sikerek és kudarcok

    A magyarok 1849. február 4–8. közötti napokban tulajdonképpen folyamatos harcok közepette vonultak vissza; minden egyes éjszakai pihenőért csatát kellett állniuk, számuk egyre olvadt. „Négy nap dörgött az ágyu Vízakna s Déva közt" – írta találóan erről az időszakról Petőfi Sándor, aki Bem hadsegédeként az események részese volt.

A magyar lovagkirály

    Szent László alakja először szájról szájra terjedő mesékben, népi mondákban jelent meg, hogy azután valamivel később már hősi énekek, egyházi himnuszok, templomi falfestmények és imádságoskönyvek vissza-visszatérő témája legyen a hős, erkölcsös, katonái és az ellenség felett aratandó győzelem érdekében nem egyszer csodákra is képes magyar lovag.

Megkésett rekviem

    Nemcsak az ellenféllel és a zord időjárással, hanem a szövetséges németekkel, illetve saját parancsnokaival is meg kellett küzdenie a magyar királyi 2. honvéd hadsereg katonáinak a Don folyó mentén, ahol 1942/43-ban történelmünk egyik legszomorúbb epizódja játszódott le.

A béke napszámosai

    A tűzszerészjárőr parancsnoka a lőszerhalom láttán először mondott egy cifrát, aztán lezáratta a környéket – a közutakat, a Duna hajóforgalmát –, majd nekiláttak a hatástalanításnak. Pillanatkép egy nem mindennapi szolgálat mindennapos eseményéről.

Toplistás védelem

    Hordozható röntgenberendezés, GPS, vizes-vágóberendezés, laptop és optikai szonda. Csak kevesen gondolnák, hogy ezek az eszközök ma már a tűzszerészek alapfelszerelésébe tartoznak. S a legidősebb fejlesztés sincs ötéves.

Világjáró négylábúak

    Van a Magyar Honvédségnek egy olyan alakulata, amelyről igazán nem lehet azt mondani, hogy kutyába sem veszi munkatársait. A speciális tűzszerészek ugyanis igencsak nehezen láthatnák el feladataikat a hadműveleti területen, négylábú társaik nélkül.

Az alattomos gyilkos

    Amerre csak válsággóc van, mindenütt rémületben tartják a katonát, a civilt egyaránt: robbanótestek, melyek elhelyezése, alkalmazása a lehető legrafináltabb. Hiszen a cél nem más, mint gyilkolni, pánikot kelteni.

Az elsők – és az utolsók

    „Vallom, hogy a rangerek – akár a szárazföldről, a levegőből vagy a tengerről érkeznek az ütközet forgatagába – a legjobbak. Rangerként elfogadom nemzetem elvárását, s gyorsabban jutok el bárhova a világon, és keményebben küzdök bárki katonánál." Rövid részlet a ranger-eskűből; az amerikai hadsereg 75. Ranger-ezrede mindenesetre ilyen hitvallású katonákból áll.

A profik kiképzője

    Az oktatóterem plafonig felérő polcai több száz fajta lőszertől és robbanótesttől roskadoznak. Hogyan lehet ennyiféle eszközt a legapróbb alkatrészig megismerni? Egy „háromcsillagos" tűzszerész-portréból megtudjuk: rengeteg tanulással.

Figyelő szemek az égen

    A légi felderítés egyidős a repüléssel. Jóval az első repülőgépek megjelenése előtt már használtak kötött hőlégballonokat az ellenséges területek megfigyelésére.

A halálosztó

    Már több mint hat évtizede annak, hogy Mihail Kalasnyikov megtervezte az eredeti AK–47-es gépkarabélyt. Szinte nincs is olyan háborús konfliktus, ahol ne bukkanna fel e fegyver valamelyik változata.

Zsebcirkálók

    Szép és biztos jövő vár az amerikai haditengerészet Arleigh Burke-osztályú rombolóira. Az osztálynaplóban legalábbis csupa dicséretet olvashatunk.

Tükörrepülés

    Fény és árnyék. Forma és tér. Társadalom és sors. Arc és harc. A fényképezőgép, mögötte pedig az örökké kutató, elemző, szinte vesébe látó kék tekintet; letisztult gondolatvilág, humánum és sajátos humor. Õ Féner Tamás fotóművész.

A látszat csal

    Kék, zöld, sárga és lila mértani idomokkal mintázott, könnyű textíliából készült. Az elején, a bal oldalon, három rávarrt pánt, amelyekkel átgombolható. Egy terepszínű porköpeny az álcázás (a kamuflázs) folytatódó történetéből.

Ballag a katona…

    A híres R-Go-sláger így folytatódik: még ő sem tudja, hova… Azt viszont biztosan tudja, hogy miben: bakancsban. Szakértő muzeológus kalauzol minket a „surranók" fejlődésének rögös útján.

Ezeréves lobogók

    A januári számban leírt általános tudnivalók után az olvasó behatóbban ismerkedhet meg a történelmi zászlókkal. Pontosabban, az időrendet szem előtt tartva, ezúttal a honfoglalás-kori fejedelmi zászlót és Szent István zászlaját veszi górcső alá a hadtörténeti intézet és múzeum főmuzeológusa.

Aki a cső elé kerül…

    A stratégiai és háborús játékok piaca is hasonlít – mondjuk – a
    repülőgép-tervezéshez: mindig voltak és lesznek divathullámok.

„Mire a levelek lehullanak…"

    Kuriózumok sokasága egy bámulatosan berendezett tárlaton. Ez a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új, az első világháborút bemutató állandó kiállítása, amely a „Mire a levelek lehullanak… Lehulltak" címet viseli.

A sárga angyal

    Heinrich von Bären főhadnagy meglehetősen sietős tempóban halad Kübelwagenjével Berlin utcáin, jó fél óra múlva ugyanis jelentést kell tennie elöljárójának. Ám az autó egyszer csak lassulni kezd, majd leáll.

Jászsági hagyományőrzők

    Az első világháború katonai hagyományainak ápolása a rendszerváltás után kezdett elterjedni hazánkban; ezzel a korral ma már több egyesület foglalkozik, közülük kétséget kizáróan a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány a legjelentősebb.

Dzsungelrúzs

    Végre beköszöntött a báli szezon, elő lehet venni a szekrényből az estélyi ruhákat. Már csak azt kell kitalálni a tükör előtt állva, hogy milyen extravagáns sminkkel lepjük meg környezetünket. Persze egy vérbeli katona nő nem sokat töpreng: felhasználja alapnak a jól ismert álcafestést, majd szabadon engedi fantáziáját. Íme!