Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Európai embernek elképzelhetetlen egy afgán börtön

Szöveg: Hegedûs János r. alezredes |  2009. február 19. 11:46

Az afganisztáni MH PRT Rendőri Szakértői és Tanácsadói Kontingense számítástechnikai eszközöket és digitális videokamerát adott át a műveleti területet jelentő Baghlan tartomány rendőrségének részére.

A fejlesztés a tartomány közlekedési rendőrségét és a tartományi büntetés-végrehajtási intézetet segítette. A rendőri kontingens az elmúlt hónapokban jó kapcsolatot alakított ki mindkét szervezeti elemmel és a vezetők meghívásának eleget téve szakmai találkozót tartott a tartomány közlekedésrendészeti feladatait ellátó rendőri egységénél, valamint a büntetés-végrehajtási intézetben.

1595884213
A helyszíni tárgyalások és az intézmények bejárásai megerősítették, hogy mindkét helyen bőven van igény fejlesztésekre és a technikai eszközpark korszerűsítésére.
A tartomány közlekedési rendőrsége ellenőrzi Afganisztán egyik legfontosabb útszakaszát, amely a fővárost, Kabult köti össze az északi tartományokkal és az északról szomszédos országokkal – Tádzsikisztánnal, Üzbegisztánnal és Türkmenisztánnal. Ezen az úton van továbbá az ország kereskedelmének és közlekedésének stratégiai fontosságú átjárója, a Salang-hágó, – a Hindukush-hegység 3.450 méter magasságban levő egyetlen észak-déli átjárója – amelynek alagútjait folyamatos őrizettel szintén a közlekedési rendőrség biztosítja.

A közlekedési szabályok betartatására a rendőrség egyre nagyobb hangsúlyt fektet, és erőteljes törekvések vannak a közlekedési balesetek visszaszorítására. A kontingens által átadott számítógép az elektronikus közlekedés-rendészeti nyilvántartás kialakítását segíti elő, a videokamerát pedig a balesetek helyszínelésénél lesz alkalmazva.

A tartományi büntetés-végrehajtási intézet személyzete szintén a rendőrség állományából kerül ki. A börtönben – európai szemmel nézve – szinte elképzelhetetlen állapotok uralkodnak. Itt a börtön valóban súlyos büntetést és bűnhődést jelent annak, akit szabadságvesztésre ítélnek és idekerül. Az intézményben nincs vezetékes víz, a szennyvíz nagyrészt a földfelszínen folyik el, a zárkákban legtöbb helyen csak földre vetett szőnyegen alszanak az elítéltek, és nincs fűtés sem. Természetesen nincs kondi terem, televízió vagy rádió sem.

1595884213
 

Ellenben van: sorban állás a napi betevő falatért és az alig iható vízért, valamint nyáron rekkentő hőség és télen dermesztő hideg a cellákban. Nehéz elképzelni, hogy akár egy-két évet is ki lehet bírni ilyen körülmények között, anélkül hogy az elítélt ne szenvedjen maradandó fizikai vagy szellemi egészségkárosodást. Az elítéltek többsége erőszakos, életellenes bűncselekmények, továbbá rablás és lopás miatt tölti szabadságvesztését és van, akit tizenhat évre ítéltek.

A magyar kontingens két számítógépet adott át a börtönigazgató részére, amelyek az eddigi manuális rögzítéssel szemben jelentősen megkönnyíti az elítéltek nyilvántartását és adataik felvitelét.