Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kíméletlen mészárlás Kongóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 19. 7:46

Csaknem 900 embert ölt meg az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű ugandai lázadószervezet karácsony és január közepe között a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) északkeleti részén – olvasható a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet jelentésében.

December 24. és január 17. között az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) “kegyetlenül legyilkolt több mint 865 civilt, és elrabolt legkevesebb 160 gyermeket" Felső-Uele körzetben “A karácsonyi mészárlás" című jelentés szerint. “A legszörnyűbb támadások karácsony napján történtek" – közölte a New York-i központú szervezet több tucat áldozat és szemtanú beszámolójára hivatkozva.

E támadások tíz nappal azután kezdődtek, hogy december 14-én a kongói, az ugandai és a dél-szudáni hadsereg közös hadműveletet indított a KDK északkeleti részén Joseph Konynak, az LRA vezetőjének a kézre kerítéséért – eddig sikertelenül.

Jogvédők és segélyszervezetek szerint az LRA kegyetlenkedik a civilekkel, a lázadók vezetőit pedig körözi a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

Az év eleje óta több mint 7 ezren menekültek a KDK keleti-északkeleti részén tomboló erőszak elől a szomszédos Ugandába – közölte hétfőn az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Vanessa Akello szóvivő szerint Laurent Nkunda kongói lázadóvezér múlt havi elfogása és a január 20-án kezdett közös ruandai-kongói hadművelet a Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért nevű hutu lázadószervezet ellen pánikot keltett a civil lakosság körében, amely fél attól, hogy a harcok közepén találja magát.