Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföld 200 ukrán harckocsit vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu / DefenseNews |  2011. április 2. 18:46

A thaiföldi szárazföldi erők azon döntése, miszerint mintegy 200 harckocsit szereznek be Ukrajnából, nem nyerte el mindenki tetszését. Elsősorban azok a katonák fejezték ki nemtetszésüket, akik jobban kedvelik a dél-koreai harckocsikat. A thaiföldi hadsereg a kiöregedett, amerikai gyártmányú M41A3 típusú harckocsik leváltására kíván beszerezni 200 új harcjárművet. A végső választás során a dél-koreai K1, valamint az ukrán T92 Oplot maradt versenyben. A végül győztes ukrán harckocsi beszerzés mintegy 7 milliárd baht-ba kerül a thai államnak.

 

„Azok az egységek, amelyeknek az új harcjárműveket üzemeltetniük kell a jövőben, nem akarják az Ukrajna által gyártott harckocsikat, mivel azok automata-töltőrendszerrel vannak ellátva, amely megköveteli a harckocsitól, hogy újratöltéskor megszakítsa a mozgását (megálljon)," – mondta a hadsereg egy magát megnevezni nem kívánó képviselője.
„Ez hatalmas probléma lehet háborús körülmények között. Ez az, amiért az üzemeltetők előnyben részesítik a manuális töltésű rendszereket."

Az új harckocsikat négy zászlóalj fogja megkapni: a 4. harckocsi zászlóalj (Royal Guard) Bangkokban, a 8. harckocsi zászlóalj Nakhon Ratchasimában, a 9. harckocsi zászlóalj Phitsanulokban és a 16. harckocsi zászlóalj Nakhon Si Thammaratban.
Egy magas beosztású katonatiszt véleménye szerint a kiválasztásnál szerepet játszott az Ukrajnával meglévő korábbi kapcsolat.
A versenyben még megfontolásra javasolták az orosz T-90 és a német Leopard 2A4 típusú harckocsik beszerzését, azonban a német gyártmányút túl drágának találták.

Címkékharckocsi