Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Thaiföld cáfolja a templom megrongálását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 27. 8:52

Thaiföld hétfőn kategorikusan cáfolta azokat a kambodzsai állításokat, amelyek szerint katonáik rakétatámadásai megrongálták volna az ezeréves Preah Vihear templomot az október 15-i határmenti összecsapás során.

A bangkoki külügyminisztérium közleménye szerint a thaiföldi haderők – “szigorú parancsnak engedelmeskedve – nem használtak sem nehézfegyvereket, sem rakétákat Preah Vihear körzetében, és nem is lőttek a templomra". Ezzel szemben bizonyítékuk van arra, hogy a kambodzsai katonák lőttek gránátokat és rakétákat a thaiföldiek irányában.

Vasárnap a kambodzsai kormány szóvivője azzal vádolta a thaiföldi katonákat, hogy “szándékosan" megrongáltak egy lépcsőt és egy szobrot a 11. századból való szentélyben, amelyet az UNESCO júliusban felvett a világörökségek listájára.

Három hónapja tart a templom körzetében a feszültség a két ország között. A Preah Vihear feletti fennhatóságot 1962-ben a Hágai Nemzetközi Bíróság Kambodzsának adta, de Thaiföld tartja ellenőrzése alatt a templomhoz vezető utak többségét, és a térségben vannak olyan határszakaszok, amelyeket évtizedek óta nem jelöltek ki pontosan. Az október 15-i összecsapásban egy thaiföldi és három kambodzsai katona vesztette életét.

CímkékNATOrakéta