Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiger helikopterek tűzkeresztsége

Szöveg: JETfly |  2009. július 31. 9:40

Franciaország három Tiger harci helikoptert küldött Afganisztánba, amely így a típus első harci küldetése lesz. A három Tiger helikoptert még a SALIS (Strategic Airlift Interim Solution) keretében egy Antonov 124 vitte Kabulba, vissza remélhetőleg már a pápai C-17 egyikével fognak jönni.

A Tiger harci helikopterek afganisztáni bevetését már hosszú ideje szorgalmazták, főleg az elmúlt év augusztusi összecsapása után, amely francia részről is követelt halálos áldozatokat. Ekkor erősödtek föl igazán azok a hangok, amelyek az afganisztáni francia erők hiányos ellátottságára hívták föl a figyelmet. A bevetésre induló három gép mindegyike a HAP (hélicoptère d´appui et de protection) változatból való, amelyet kifejezetten a közvetlen légitámogatás szerepkörére terveztek. A szárazföldicsapatok támogatásán túl felderítési feladatokat is el fognak majd látni. Harckészültségüket néhány héten belül érik majd el.

A Tiger HAP orrában lévő 30 mm-es gépágyún túl a szárnycsonkokra 68 mm-es nem irányított SNEB rakétát tartalmazó blokkok, vagy 20 mm-es gépágyúkonténerek függeszthetőek, jelentősen megnövelve ezzel a már Afganisztánban szolgáló három, kutató-mentő feladatot ellátó Caracal EC725 helikopterből és szintén három Gazelle “Viviane" felderítő helikopterből álló francia helikopter kontingens tűzerejét.

A Tiger harci helikopterek a dél-franciaországi Pau támaszpontról érkeztek, és szintén az ott szolgáló egység fogja üzemeltetni a Kabulba települt gépeket.A múlt év augusztus 18-i rajtaütés alatt a francia csapatok amerikai AC-130 és F-16 repülőgépek támogatására szorultak, a felderítésre pedig Predator robotrepülőgépek szolgálatait voltak kénytelenek igénybe venni.