Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tigrisek egymás között

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. január 6. 15:49

A világ karmokban leggazdagabb találkozóját rendezik meg minden évben valahol Európában. Két hétig így lesz a nagymacskáké a levegő.

Anglia, Woodbridge – 1961: a brit királyi légierő 74. százada, az amerikai légierő 79. taktikai vadászrepülő-százada és a francia légierő 1/12 vadászrepülő-százada rövid, alig egynapos közös gyakorlatot hajt végre. Három repülőszázad, amelynek századjelvényeiben felbukkan a tigris. Nem tudták, hogy ezzel történelmet írnak.

Vagyis inkább „tigriskarmaikkal" kaparják oda névjegyüket a repülés történetének lapjaira, amelyek egyikén jövőre már az olvasható: fél évszázados lett a NATO Tiger Meet, az észak-atlanti szövetség vadászrepülőinek talán legkülönlegesebb gyakorlata és örömünnepe.

A Tiger Meet nem csupán a szebbnél szebbre festett, a „tigrisség" minden lehetséges jelével felékszerezett repülőgépek baráti szemléje; kőkemény, többnemzeti, sokféle repülőgéptípust felvonultató, kéthetes gyakorlat, ahol a részt vevő országok pilótái a ma szóba jöhető szinte összes feladatot viszontláthatják a forgatókönyvben.

Ez pedig elsősorban a szervezők vállára helyez óriási terheket, hiszen a minél komplexebb, minél nehezebben – de még biztonságosan – végrehajtható feladatok kidolgozása nem könnyű a zsúfolt európai légterekben. Ráadásul a légi hadviselés jellege is megváltozott: már régen nem csupán támadó kötelékekről és a saját célpontokat védelmező vadászgépekről van szó. Az ellenfél éppúgy lehet egy imitált, modern Szuhoj Szu–35 Flanker, mint egy terrorista, aki ártatlan civilekkel veszi körül magát.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 6-án megjelenő új számában!