Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tinta, betyárok és a pónilovak

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. március 16. 9:56

Ugyan az eső nem mosta el a korai délelőtti órákban a március 15-i programokat, de a kedvezőtlen időjárás így is közbeszólt már kora délután. Ám amíg el nem eredt, kicsik és nagyok egyaránt jól érezhették magukat Budapest különböző pontjain. Így például a Roosevelt téren is, ahol huszárbemutatót tartottak.

A Lánchídon több színpadon is bejelenthették a 12 pontot, sőt, meg is írhatták azt, korabeli asztalnál találkozhattak Teleki Blankával, vagy épp énekelhették a forradalmi dalokat.

1595884866
Március 10. és március 30. között összesen hét helyszínen, nyolc rendezvénnyel emlékezik meg a Magyar Köztársaság kormánya 1848. március 15-e 160. évfordulójáról, a ’48–’49-es szabadságharc ifjú hőseiről. A hagyományos ünnepi események mellett „Az én márciusom" rendezvénysorozaton gyerekeknek, családoknak szóló programok várják majd az ebben az időszakban a főváros kiemelt helyszíneire látogatókat.

Vasárnap, március 15-én korán délelőtt még szép idő volt, így az érdeklődők nyugodtan végignézhették a Nemzeti Múzeum kertjén megrendezett előadást. A délelőtti műsor után egy kellemes sétával hamar átérhettünk a Roosevelt térhez, ahol dél körül már kisebb tömeg várta a huszárbemutató kezdetét.
A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség szervezésében ötven ’48-as huszár és honvéd vonult lovakkal, a családokat pedig társzekerekkel utaztatták a Lánchíd tövében, a Roosevelt téren.

A látogatók a betyártáborban az 1848-ban betyárokból alakult nemzetőr-szabadcsapatokra emlékeztek meg, valamint a nap folyamán három kétlovas hintóval kocsikázhattak a téren.
A helyszínen óránként lovasbemutatót tartottak, a gyermekek pedig részt vehettek a kishuszár próbán, amelyen elsajátíthatták a nyergelés, a felszerszámozás mesterségét, kipróbálhatták magukat ezredkürtösként és tábori szakácsként, versenyezhettek abban, hogy ki gombolja be a leggyorsabban a huszárdolmány összes gombját, és ki bánik a legügyesebben a karikás ostorral. De ha ehhez nem lett volna kedvük, akkor egyszerűen csak simogathatták a csodaszép lovakat, illetve a bemutatón megjelent két pónilovat is.

1595884867
A próbatétel végén a gyerekek huszárjártasságukat bizonyító oklevelet kapnak. A téren több korabeli játékot is kipróbálhattak az érdeklődők.

Mindeközben a Lánchídon „A szabadság 12 pontja" nevű játékos próbatétel vette kezdetét. A hídon tett séta során összesen 12 állomáson kellett a gyermekeknek bizonyítani tudásukat, énekelni, szavalni volt lehetőségük, és ha mindez megvolt, a játék végén bizonylatot kaptak.

A különböző helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek játszották a forradalmi ifjak szerepét, láthattunk korabeli, étellel megrakott asztalt, Teleki Blanka is megjelent a helyszínen, sőt, a Landerer nyomdában mi magunk írhattuk tintával és tollal a 12 pontot.
Aki minden helyszínen teljesítette a feladatokat – azaz készített kokárdát, székre állva felolvasta a 12 pont egy-egy részletét, a történelmi kvíz kérdésekre választ adott, vagy a hajókötéldobásban első volt – és erről pecsétet is szerzett a helyszíneken, az forradalmi hitokmányt, végül nemzetőroklevelet kapott.

fotók: a szerző felvételei

1595884867
 

1595884867