Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típuskavalkád – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. november 10. 13:42

A második világháborút követően kezdetét vette az egykori szövetségesek közötti szembenállás. Bár az idővel kialakuló – az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió által vezetett – katonai tömbök nyíltan soha nem viseltek hadat egymás ellen, a két szuperhatalom mégis talált arra módot, hogy képességeiket számos hadszíntéren összemérjék.

MH_magazin_november_borító

Mivel a szembenálló szövetségi rendszerek folyamatosan készültek a harmadik világháborúra, a hadseregek modernizálása számos országban különösen nagy hangsúlyt kapott. Ennek egyik fontos eleme volt a lövészkatonák védett szállításának biztosítása. A mérnököknek azonban immár nemcsak a géppuskák vagy a tüzérségi lövedékek elleni védelemre kellett figyelmet fordítaniuk, hanem a tömegpusztító fegyverek esetleges hatásaira is…

Vérrel szerzett tapasztalatok

A második világháború tanulságait a vasfüggöny mindkét oldalán gyorsan levonták. A féllánctalpasok – technológiai értelemben – zsákutcának bizonyultak, de a gumikerekes és a lánctalpas csapatszállítók, majd később a gyalogsági harcjárművek fejlesztése valódi típuskavalkádot eredményezett az 1980-as évekre. Kezdjük a keleti blokk vezető államával, a Szovjetunióval: első, saját fejlesztésük a BTR–152, melyet a ZiL–157-es terepjáró teherautó alvázára építettek. Az 1950-ben hadrendbe állt járművet 18 lövészkatona szállítására optimalizálták, a legelső változat azonban még nyitott volt. E megoldás hátulütői az 1956-os forradalom budapesti utcai harcai során hamar bebizonyosodtak: az épületek emeleti ablakaiból ledobott Molotov-koktélok és kézigránátok érzékeny veszteségeket okoztak a Vörös Hadsereg számára. Éppen ezért a későbbi, BTR–152K jelzésű változat már fedett küzdőtérrel készült. A fejlődés következő szintjét a nyolckerekű páncélozott szállító harcjárművek (BTR–60, BTR–70, BTR–80) jelentették, amelyek az 1960-as évektől, Vietnámtól a most zajló azeri–örmény összecsapásig komoly szerephez jutottak gyakorlatilag minden olyan háborúban, ahol a szovjet érdekek fegyverszállításokban is realizálódtak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án megjelenő számában!