Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Típuskavalkád – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. augusztus 11. 11:41

A különböző kötelékek részeként, továbbá a szólórepülések alkalmával, illetve a statikus soron számos géptípussal találkozhatunk a kecskeméti repülőnapon. Ezek közül mutatunk be néhány figyelemreméltó példányt, a teljesség igénye nélkül.

MH_2021_08_borito

Minden airshow elengedhetetlen programpontja a katonai műrepülő kötelékek bemutatója; idén közülük négyen is eljönnek Kecskemétre. A Török Csillagok nevet viselő formáció gyakori vendég hazánkban, hiszen 2003-ban, 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban is jártak már nálunk, s azon ritka csapatok közé tartoznak, amelyek szuperszonikus sebességre képes típust használnak. Ez nem más, mint a Canadair cég NF–5A és a kétüléses B változata. A kifejezetten kis méretű, 14,7 méter hosszú, 8,1 méter fesztávolságú, két hajtóműves könnyű vadászgépek anno a holland légierőnél kezdték meg a szolgálatukat, ám az F–16A Falconok hadrendbe állításával feleslegessé váltak, ami után hatvanat (44 együléses és 16 kétüléses változatot) Törökország vásárolt meg. Ezekből aztán 16 példány (10 együléses, 6 kétüléses) került az 1992-ben megalakított Török Csillagokhoz.

A Közel-Keletről érkező Szaúdi Sólymok viszonylag fiatal kötelék, hiszen 1998. június 6-án, a Dhahran melletti King Abdulaziz Légibázison alakultak meg; az egység hivatalosan a 88. repülőszázad nevet kapta. A nemzeti színekre festett British Aerospace Hawk Mk65 és Mk65A kétüléses, sugárhajtású kiképzőgépeket alkalmazó formáció 1999. január 22-én, a Szaúd-Arábia fennállásának 100. évfordulójára szervezett nagyszabású ünnepségen mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt. 2000-ben debütáltak külföldön (a szomszédos Bahreinben vendégeskedtek), 2011-ben pedig Európába, az ausztriai Zeltwegbe és az angliai Fairfordba is eljutottak. Kecskeméten most fogják először prezentálni, hogy milyen is a zöld-fehér füstcsíkokkal díszített nyári égbolt…

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 13-án megjelenő számában!