Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztek altisztek keze alatt

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra hadnagy |  2012. április 23. 18:49

Az elmúlt év szeptemberében első alkalommal eredményesen végrehajtott tiszti KVNR tapasztalatait is felhasználva április 16-án immár másodízben kezdődött meg a nem katonai oktatási intézményben végzett (katonai végzettséggel nem rendelkező, KVNR) tisztek hathetes rövidített alapkiképzése Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián.

A tanfolyamra beérkezett 24 tisztet és egy altisztet az MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztály osztályvezetője, Nagy Attila alezredes fogadta és avatta be a tiszthelyettesek által vezetett kiképzés sajátosságaiba, alapvető tudnivalóiba.

A katonai végzettséggel nem rendelkező tisztek a hathetes alapkiképzés folyamán elsajátítanak minden olyan általános katonai ismeretet, amelyre szükségük lehet a mindennapok során – mondta az alezredes, hozzátéve: a kiképzendők zöme orvos, jogász vagy éppen meteorológus, akik polgári egyetemek, főiskolák elvégzése után kerültek be a Magyar Honvédség állományába, így nincsen meg az alapvető katonai képzettségük sem.

A megnyitó foglakozáson Horváth Gábor dandártábornok, az altiszti akadémia parancsnoka kiemelte a következő hat hétben megszerezhető tudás és ismeretanyag fontosságát. Hangsúlyozta: a kiképzés végén úgy tekintenek majd a szentendrei katonai alakulatra, mint „alma mater"-re, amelyre a további pályájuk során mindig szeretettel emlékeznek majd.

A kiképzés végén a résztvevők az elsajátított ismeretekről komplex vizsgát tesznek, és a katonai alapismeretek birtokában térnek vissza katonai szervezetükhöz.