Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelet is csak összefogással érhető el

Öt új zászlóalj felállítását tervezi a honvédelmi tárca

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 18. 22:15

„A miniszterelnök úr évértékelő beszédében úgy fogalmazott: tisztelni akarjuk a katonákat. Ezt a tiszteletet viszont csak összefogással vívhatjuk ki magunknak” – szögezte le Benkő Tibor honvédelmi miniszter a XXIX. Katonanemzedéki Találkozón tartott előadásában, Balatonakarattyán, november 18-án, csütörtökön.

BEOSZ (10)

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) idén újra meg tudta rendezni a Katonanemzedéki Találkozót. A rendezvényen - elismerések átadása és más előadások mellett - Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt a honvédelem aktuális kérdéseiről. Mint mondta: a nyugállományú katonáknak köszönhetünk sok-sok mindent, amire tudunk építkezni.

„Közös erővel tudjuk megalapozni azt, hogy a társadalom tisztelje a katonákat. Ehhez nekik példaértékűen kell szolgálniuk, élniük. A kormány támogatását mutatja, hogy 2015. óta minden évben emelkedik a katonák illetménye és a honvédelmi szféra költségvetése is rendre nagyobb az elmúlt években, mint az előzetesen tervezett összeg. Terveink szerint a közeljövőben öt új laktanyát építünk, amelyekben öt új zászlóalj teljesít majd szolgálatot” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette: külföldön is csak pozitívan beszélnek a Magyar Honvédségről, valamint a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eddigi vívmányairól.

BEOSZ (2)

A nyugállományú katonákkal kapcsolatban elhangzott: ők tudják a legjobban pályára orientálni a fiatalabb generációt. Benkő Tibor leszögezte: helytelen a „volt katona” kifejezés, mert a katona lélekben aktív szolgálatának befejezését követően is katona marad. Mint mondta, a tárca szeretne még többet tenni a nyugállományú katonákért is – eddig ez főleg különböző programok, kedvezmények formájában történt meg.

Kérdésekre válaszolva Benkő Tibor ígéretet tett arra, hogy továbbra is vizsgálják a honvédelmi idősotthon létrehozásának lehetőségeit. Mint mondta, a témában országos szintű igényfelmérés indul el. Egyébként a honvédségi nyugdíjasok gondozásának helyzetéről, megoldandó kérdésekről többen is tájékoztatták a minisztert.

BEOSZ (8)

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke kérdésünkre kiemelte: pozitív hozadéka a találkozónak az aktivitás, ami huszonkilenc esztendő után is élénk, folyamatos. Meglátása szerint nagyon lényeges, hogy a katonanemzedékek tagjai időről-időre találkozzanak egymással, kicseréljék tapasztalataikat.

A találkozó első napján Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsosa előadásában rávilágított arra: nemzedékek nőttek fel úgy, hogy nem volt közvetlen kapcsolatuk a honvédséggel, katonákkal. Éppen ezért igen fontos megtalálni a társadalmi kapcsolatok leghatékonyabb formáit.

BEOSZ (13)

A rendezvényen elismerést vehetett át - többek között - Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke is.

A Katonanemzedéki Találkozó felvezetéseként a résztvevők koszorút helyeztek el a szövetség emléktáblájánál. A rendezvény november 19-én, pénteken is folytatódik Balatonakarattyán.

Kapcsolódó cikkek